Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Verzekering voor begrafeniskosten (door kind t.b.v. moeder)


1 april 2009

Vraag nummer: 6362  (oude nummer: 12683)

Geachte heer / mevrouw,

Ik wilde een vraag stellen welke betrekking heeft op mijn moeder die geen begrafenisverzekering heeft en ook niet wil afsluiten. Ik heb al veel vragen en antwoorden in deze rubriek gelezen dat, wanneer een moeder of vader komt te overlijden zonder begrafenisverzekering, de kosten worden verhaald op o.a. de kind of kinderen. Dat is mij wel inmiddels duidelijk geworden. Nu wil het geval dat mijn moeder waar ik nagenoeg geen contact meer mee heb, weigert om een verzekering hiertegen af te sluiten. Ze heeft te kennen gegeven dat de Sociale dienst hier maar voor moet zorgen. Ik heb haar destijds uitgelegd dat dit niet kan en dat de kinderen hiervoor de kosten zullen moeten dragen. Ik heb zelf nog met Dela gebeld of ik anders een verzekering kon afsluiten voor mijn moeder maar dit kon ook niet. Kan ik mij juridisch indekken dat ik niet aansprakelijk gesteld kan worden voor de kosten c.q. mijn moeder ertoe kan bewegen om een verzekering af te sluiten?

NB het is niet dat ik de samenleving erop voor wil laten draaien maar vind het te gek voor woorden dat dit niet verplicht kan worden gesteld.

Antwoord:

Geachte heer,

Volgens mij is het wel mogelijk om een verzekering af te sluiten op het overlijden van uw moeder. Het is dan een kwestie van een aantal verzekeringen vragen. Het moet de verzekering per slot toch ook niet uitmaken wie de premie betaalt?
U moet maar eens kijken op de site uitvaartverzekering.com, daar staat een aantal aanbieders van verzekeringen bij elkaar.

U kunt u niet op een andere manier indekken tegen het aansprakellijk zijn voor de kosten van overlijden van uw moeder.
U kunt uw moeder ook niet verplichten zelf een verzekering af te sluiten. Als zij onvoldoende spaargeld of inkomen heeft is het hoogst onverantwoordelijk van haar. Maar niemand kan haar dwingen.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE