Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Verzekering volwassen kind opzeggen; gevolgen?


24 februari 2007

Vraag nummer: 4659  (oude nummer: 8920)

Mijn stiefdochter betaalt nu voor haar 3 kinderen de kosten voor de uitvaartverzekering. Een jongen komt niet meer naar huis en de verzekering wil de kosten verhogen. Kan ze de verzekering opzeggen en hoe wordt dan de crematie betaald? Moet zij en de vader daarvoor toch opkomen en de 2 andere kinderen (22 en 15). Jongen zelf is 23.

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Ik proef uit uw verhaal dat er wat strubbelingen met die jongen zijn. Jammer, ik hoop dat het weer bijtrekt.

Wat de uitvaartkosten betreft: een kerel van 23 hoort eigenlijk zijn eigen broek op te houden en dus ook een eigen uitvaartverzekering te hebben en te betalen. Maar waarschijnlijk zal hij die niet nemen. Jonge mannen van 23 hebben meestal andere prioriteiten. En waarschijnlijk zijn de verhoudingen zodanig, dat dit op dit moment niet bespreekbaar is.

Als uw stiefdochter de verzekering opzegt, en de jongen zou onverhoopt komen te overlijden, dan kan het volgende gebeuren.
- Uw stiefdochter regelt de uitvaart, maar zal dan ook de kosten moeten dragen. Een uitvaartondernemer neemt alleen een opdracht aan als de opdrachtgever zich garant stelt voor de kosten. Uw stiefdochter kan de kosten verhalen op de nalatenschap van de jongen, zij is dan ook erfgenaam (tot het moment dat hij getrouwd is, of zelf een kind heeft). Maar waarschijnlijk zal de jongen onvoldoende spaargeld en waardevolle goederen hebben. Dan schiet uw stiefdochter er financieel bij in.
- Zij weigert de uitvaart te regelen. Als er dan ook niemand anders is die de uitvaart wil regelen en betalen, dan is de gemeente verplicht om de uitvaart te regelen. De gemeente heeft een recht op verhaal van haar kosten, ook op de nalatenschap van de jongen, maar niet op de ouders of de broers of zussen van de overledene. Maar de familie heeft dan geen zeggenschap over de uitvaart; de gemeente hoeft ook geen rouwdienst te houden, of de overledene laten opbaren zodat geen rouwbezoek mogelijk is. Als iemand dat laatste wil, moet hij de uitvaart maar zelf regelen en betalen. Zie de vragen in de sub-rubriek 'Uitvaart door de gemeente', zoals bijvoorbeeld vraag 3704 'Uitvaart door gemeente, maar zonder afscheid?!' die ook in de lijst van 'Meest gestelde vragen' staat.

Zie ook andere vragen in de sub-rubriek 'Kosten uitvaart'.

Als uw stiefdochter iets te zeggen wil hebben over de uitvaart, als die jongen zou overlijden, dan lijkt het mij verstandig om de verzekering voorlopig toch voort te zetten. De premies voor zulke jonge mensen zijn niet zo hoog. Maar de gevolgen kunnen groot zijn, als hij bijvoorbeeld slachtoffer zou worden van een ernstig ongeluk.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE