Verzekering; verplichte uitvaartondernemer?


9 januari 2019

Vraag nummer: 57064

Kan mijn overlijdens verzekering mij verplichten een bepaalde begrafenisondernemer voorschrijven?

Antwoord:

Geachte heer,

Dat kan bij sommige verzekeringen inderdaad het geval zijn.

Nu ja, niemand kan u verplichten om een bepaalde begrafenisondernemer in de arm te nemen. Maar als u een andere neemt dan die waar u de verzekering heeft afgesloten, kan het zijn dat u een lagere uitkering krijgt. Het kan soms om een fors verschil van 1.000,- of 2.000,- euro gaan.
Bij enkele verzekeringen is het zo dat u zelf helemaal geen vergoeding meer krijgt. Dat speelt eigenlijk alleen bij een paar hele kleine lokale uitvaartverenigingen op het platteland.

Ik kan het nog een beetje uitleggen.
Er zijn 2 soorten verzekeringen: een kapitaalverzekering en een zogenaamde naturaverzekering. Bij een kapitaalverzekering krijgen nabestaanden geld en zijn ze helemaal vrij in het besteden van dat geld en kunnen ze zelf een uitvaartonderneming uitkiezen. Dat is eenvoudig.
Bij naturaverzekeringen wordt geen geld uitgekeerd, maar worden diensten 'in natura' geleverd. Zoals de verzorging van de overledene, de rouwauto, het gebruik van een mortuarium etc. Die diensten zijn wel gebaseerd op een bepaalde waarde. Bij een naturaverzekering gaat de verzekeraar er van uit dat hij die diensten tegen een inkoopwaarde kan leveren. Maar als de diensten door een ander bedrijf worden geleverd, rekent dat andere bedrijf geen inkoopwaarde, maar hanteert het normale tarieven. Dat verschil wil de verzekering niet betalen. Dan moet de familie geld bijleggen.

Maar feitelijk is het vaak nog wat ingewikkelder. Het kan zijn dat iemand een naturaverzekering heeft voor bijvoorbeeld 7.000,- euro. Dat zijn gemiddelde kosten voor een uitvaart. Dan is in de polis beschreven welk pakket diensten worden geleverd. Als de familie de uitvaart laat uitvoeren door die verzekeraar, krijgen ze die diensten. Er hoeft niets te worden bijbetaald.
Stel dat de familie besluit om een andere uitvaartondernemer te kiezen, dan kan het zijn dat de eerste verzekeraar slechts 5.500,- uitkeert.
Ben je dan als familie slechter uit? Dat hoeft niet, omdat het kan zijn dat die 2e ondernemer hetzelfde pakket kan aanbieden voor 5.000,- euro. Dan kan de familie zelfs wat meer afnemen zonder dat er bijbetaald hoeft te worden.
Er zijn soms behoorlijke verschillen in de tarieven tussen uitvaartondernemers. Sommige ondernemers hebben met een eigen rouwcentrum, vast personeel e.d. hoge vaste lasten en zijn dan niet erg goedkoop. Andere ondernemers hebben geen vast personeel, geen eigen rouwcentrum en huren in wat ze nodig hebben. Bijvoorbeeld de ondernemingen achter sites zoals budget begrafenis en budget crematie en Uitvaartoffertes.nl.

Als een familie overweegt om een andere begrafenisondernemer in te schakelen dan die van de verzekering, adviseer ik het volgende.
1. Informeer zelf bij de verzekeraar wat de (financiƫle) gevolgen zijn als een ander wordt ingeschakeld. Sommige mensen laten een andere uitvaartondernemer informeren, maar dat lijkt mij niet slim. U moet zelf informeren. Vragen om de uitkomsten in een e-mail vast te leggen en aantekeningen van telefoongesprekken maken. Ook noteren met welke medewerker u hebt gesproken en welke dag, hoe laat.
2. Laat een andere uitvaartondernemer eerst een vrijblijvende offerte opstellen, zodat u goed kunt vergelijken wat een en ander kost.
3. Neem geen beslissing voordat u de uitkomsten van 1 en 2 hebt vergeleken.

Meer vragen en problemen over dit onderwerp zijn te vinden in de subrubriek 'Vragen over uitvaartorganisaties'.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.