Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Verzekering uitvaartkosten zinvol? (en alternatieven)


3 januari 2008

Vraag nummer: 5083  (oude nummer: 10027)

In heb nooit de behoefte gehad om mijn echtgenote en mijzelf voor een crematie te verzekeren en ben er altijd van uitgegaan dat we deze zaken wel zelf konden betalen wanneer het zo ver was. Ga nu toch twijfelen.
Wanneer een van ons komt te overlijden dan kan de ander inderdaad de kosten wel betalen. Maar wanneer wij, bv door een ongeluk, beiden komen te overlijden, dan ontstaat er een probleem voor de nabestaanden. En het laatste dat ik wil is om hun op te zadelen met dit soort kosten.
Bestaan er tussenvormen, zoals eeen afkoop van deze toekomstige kosten? Ik kan mij ook een speciale rekening indenken waaruit nabestaanden vrijelijk deze kosten kunnen voldoen.
Wat raadt u ons aan?

Antwoord:

Geachte heer,

Mijn persoonlijke visie op verzekeringen is dat je een verzekering moet nemen als je het risico van bepaalde kosten niet kunt dragen. Mensen zonder voldoende spaargeld en inkomen zou ik altijd aanraden om een uitvaartverzekering te nemen. De grootste rubriek van mijn advies-site is de rubriek 'Kosten uitvaart' met vragen van mensen die de kosten van de uitvaart van hun ouders of partner niet kunnen of willen betalen. Voorkom al die ellende en neem een uitvaartverzekering, zou ik van de daken willen schreeuwen. Een natura-verzekering - mits die waardevast is - van een not-for-profit verzekeraar heeft dan mijn voorkeur.

Maar als verzekeren niet noodzakelijk is, omdat er wel voldoende middelen zijn, moet je geen gewone verzekering nemen. Want een verzekeringsmaatschappij maakt kosten aan personeel, gebouwen, reclame e.d. Hoe je het ook wendt of keert, die kosten zitten in de premies. Gemiddeld gezien ben je met een verzekering duurder uit dan wanneer je gewoon spaargeld apart legt. Maar goed, niet iedereen kan dat. Je hebt alleen 'geluk' als je vandaag een verzekering afsluit en morgen dood neervalt, maar dat kan ik tóch u niet aanbevelen.

Wat ik mensen met eigen geld wel aanbeveel, is om te overwegen om de kosten van de uitvaart al bij leven te regelen, omdat dat - onder de juiste voorwaarden - fiscale aftrek oplevert.
Als je je geld op de bank zet, zal het wel zo'n beetje zijn waarde behouden, als je een bank met een interessante rente zoekt. Niet bij de Postbank op een Plusrekening zetten voor 0,5%, maar even rondkijken. Diverse banken bieden ruim 3% op dit moment. Dat compenseert de inflatie en misschien ook de jaarlijkse vermogensrendementsheffing.
Maar als je een afkoopsom stort die fiscaal aftrekbaar is, en je van de fiscus 40% of 50% terug krijgt, wordt die constructie heel interessant, mits de uitkering van het kapitaal gegarandeerd waardevast is. Ook wordt vaak de vermogensrendementsheffing bespaard. Als je netto door belastingaftrek ongeveer 2.500,- tot 3.000,- betaalt voor een uitkering van 5.000,-, lijkt me dat niet verkeerd. Mits, nogmaals, de uitkering waardevast is en dus jaarlijks met de inflatie meestijgt. Anders ebt het voordeel in de loop der jaren langzaam weg.

Het is ook een goed idee om een uitkering te regelen voor de langstlevende. Als van een echtpaar de man of vrouw overlijdt, heeft de langstlevende met het spaargeld recht op belastingaftrek van de uitvaartkosten. Maar als later de langstlevende overlijdt, hebben de kinderen of andere erfgenamen géén ficale aftrek voor de inkomstenbelasting. Zij betalen de volle mep uit de nalatenschap of uit eigen zak. En dat is financieel natuurlijk niet gunstig. Als er een fiscaal aftrekbaar uitvaartdeposito voor de langstlevende is, creëert men ook voor de langstlevende fiscale aftrek.

Nu concreet ingaand op uw vraag: ja, er zijn dus tussenvormen, zoals ik net al noemde. Maar een bankrekening waar de nabestaanden de kosten uit kunnen voldoen, lijkt me niet handig. Die valt gewoon in de nalatenschap. Nabestaanden kunnen er ruzie over krijgen en er valt fiscaal niks leuks meer mee te doen; de nabestaanden hebben geen aftrek, zoals ik al zei.

Een instelling die een deposito voor uitvaartkosten ten behoeve van de langstlevende kent, is de Stichting Grafzorg Nederland (www.grafzorg.nl). Een deposito komt daar op beider naam van de echtelieden, maar men kan dan kiezen om het niet te gebruiken als de eerste echtgenoot overlijdt. De langstlevende heeft dan immers nog fiscale aftrek, als die de kosten zelf betaalt. Dan wordt het gebruikt als de langstlevende overlijdt.
Er zijn meer uitvaartverzekeringsmaatschappijen die een deposito voor uitvaartkosten kennen, maar vaak is daar de voorwaarde aan gekoppeld dat men de uitvaart dan ook door die maatschappij moet laten uitvoeren. Men kan de uitvaart dan vaak ook wel door een ander laten uitvoeren, maar een adder onder het gras is dat de maatschappij dan niet de hele waarde van de verzekering uitkeert, maar zo'n 70% tot soms maar 50%. En daarover zegt men tevoren niets, omdat de maatschappij er van uitgaat dat zij de uitvaart uitvoert.
Van dat soort verrassingen hebt u bij Grafzorg geen last; het is geen instelling met een eigen uitvaartbedrijf. De uitkering kan door de nabestaanden zonder enige inhouding vrijelijk worden besteed, terwijl men zelf de uitvaartonderneming kan kiezen. De enige eis is dat de gelden aan kosten van en rond de uitvaart worden besteed, zoals de uitvaartondernemer, bloemen en een koffietafel of zelfs een uitvaartfeest of een as-medaillon. Mits er maar een relatie met het overlijden en de uitvaart van de overledene is. Dat is een eis van de Belastingdienst. Die wil voorkomen dat het hele deposito wordt afgetrokken, terwijl de nabestaanden later van een deel van de uitkering op vakantie gaan. Maar dat lijkt me logisch.

Tot slot merk ik op dat 'politiek Den Haag' serieuze plannen heeft om de aftrek van buitengewone uitgaven voor ziekte en overlijden per 1 januari 2009 sterk te beperken. Er is sprake van om de aftrek voor kosten i.v.m. overlijden geheel af te schaffen. Men doet er daarom verstandig aan om - nu het in 2008 nog kan - de kosten van een uitvaart vooraf te regelen. Volgend jaar kan het waarschijnlijk niet meer.

Lezenswaardig is ook het artikel in de Bibliotheek van deze site in de rubriek Consumentenzaken over Uitvaartkosten en financiering ("Wat gaat het me kosten en hoe financier ik de uitvaart?")
http://www.uitvaart.nl/index.php?s_page_id=329

------
Aanvulling maart 2008:
In februari is bekend geworden dat inderdaad de fiscale aftrek van kosten van overlijden per 1-1-2009 geheel komt te vervallen.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >