Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Verzekering bij Turkse instantie


10 januari 2008

Vraag nummer: 5110  (oude nummer: 10082)

Ik ben werk- en woonachtig in Nederland. Bij een eventueel overlijden wil ik graag in Turkije worden begraven.
Kunt u mij helpen aan een naam van een Turkse instantie waarbij ik een verzekering hiervoor kan afsluiten.
M.vr.gr.
Murat Kaya

Antwoord:

Geachte heer,

Ik ken helaas geen Turkse organisatie die een verzekering voor een begrafenis in Turkije afsluit. Ik adviseer u om eens te informeren bij Turkse organisaties*.

Overigens denk ik dat u ook bij een Nederlandse maatschappij een begrafenisverzekering kunt afsluiten voor een begrafenis in Turkije. Het ligt dan in de rede om dat te doen in de vorm van een kapitaalverzekering, niet van een naturaverzekering.
Een naturaverzekering is een verzekering die diensten in natura regelt. Ofwel, die met eigen personeel de begrafenis uitvoert. Een Nederlandse verzekeraar kan geen begrafenis in Turkije uitvoeren, om de simpele reden dat men daar geen personeel heeft.
Bij een kapitaalverzekering krijgen nabestaanden een bedrag, waarmee de begrafenis betaald wordt. Zij kunnen dan zelf een ondernemer uitzoeken.

Als u hier woont, maar in Turkije begraven wilt worden, zijn er in twee landen werkzaamheden. Na uw overlijden zal het lichaam hier verzorgd moeten worden, er moet hier een kist worden gekocht, er moeten formaliteiten worden geregeld en het stoffelijk overschot zal naar het vliegveld moeten worden vervoerd. In Turkije zal het lichaam ook naar een mortuarium en de begraafplaats getransporteerd moeten worden en dan heb je natuurlijk nog de kosten van de begrafenisplechtigheid en het graf.
Misschien zijn er Turkse verzekeraars die hier een speciale regeling voor hebben, maar ik ken ze helaas niet.
En anders denk ik dat een kapitaalverzekering bij een gewone Nederlandse verzekeraar voor u een goede oplossing kan zijn. Voor adressen verwijs ik u naar de adressengids van deze site.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

11 januari 2008

----

* Een attente lezer attendeerde mij nog op het volgende:

Turken hebben veelal een uitvaartverzekering via hun moskee. Elke Turkse islamitische stroming heeft een eigen uitvaartverzekering. Zo is er Çinar dat hoort bij Milli Görüþ. Ook de Diyanet, de koepel van Turkse moskeeverenigingen die gelieerd is aan de Turkse regering, heeft een eigen verzekering. Net als de Süleymanlý moskeeën.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE