Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Verzekerd bedrag in polis: onveranderbaar of groeit het mee?


2 februari 2002

Vraag nummer: 591  (oude nummer: 349)

geachte meneer,
Het volgende vraag ik me af.
Het bedrag wat op een overlijdenspolis staat wat is uitgegeven door een uitvaartonderneming is dat bij overlijden het letterlijke bedrag of dient daarbij op bepaalde wijze met inflatie e.d. rekening te worden gehouden (zelfs als deze al 20 jaar geleden is opgesteld)?
hoogachtend,
O. Wittich

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw Wittich,
Of het bedrag dat op een overlijdenspolis staat, het feitelijke bedrag is en blijft, dan wel of het met de inflatie mee groeit, weet ik niet. Ik schat dat er 20 jaar geleden wel 100 uitvaartverzekeraars waren (misschien 75 of misschien wel 150, maar in ieder geval erg veel), die allemaal hun eigen voorwaarden hebben. Die ken ik natuurlijk niet allemaal. In principe kan het zowel het ene als het andere zijn. Ook beperkte groei is mogelijk, of zogenaamde winstdeling (ben ik overigens erg op tegem, blijkt in de praktijk vaak dat de verzekeraar 95% van de winst krijgt en uw polis 0,5% groeit. Daar hebt u natuurlijk niets aan).
Maar... dit moet natuurlijk in de polisvoorwaarden van uw verzekering staan. Bedragen van natura-verzekeraars groeien in de regel mee. Maar u moet het zelf in de voorwaarden kunnen nalezen. Als u die voorwaarden niet meer hebt, kunt het natuurlijk bij de verzekeraar navragen.
Overigens is dit een heel essentieel punt. Een verzekering die niet mee zou groeien, wordt als het ware met de dag waardelozer. Ik had onlangs contact met een meneer die een beetje trots zei dat hij zich voor fl. 50.000,- verzekerde en alles super de luxe zou nemen. Welnu, die meneer was begin 30 en ik kon hem zo voorrekenen dat met een inflatie van een paar procent dat bedrag als hij 80 is waarschijnlijk niet eens voldoende is voor een heel sobere uitvaart. Toen was hij wat beteuterd. Maar zo zal het waarschijnlijk wel lopen. Wie een uitvaartverzekering neemt, moet (mijn inziens) altijd een waardevaste verzekering nemen, die met de inflatie meegroeit. Wie een (blijvend) kapitaal verzekert en zich nu blind staart op een flink bedrag, loop een reƫel risico later het schip in te gaan. En niet in het graf of het crematorium. Althans niet van het verzekerde bedrag.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >