Uitvaartverzekering voor dementerende?


20 april 2015

Vraag nummer: 42162

Ik vraag me af of ik voor mijn vader (70) een uitvaartverzekering kan afsluiten. Hij is dementerend, rookt als een schoorsteen en woont in een verzorgingstehuis. Er is niet zeker of zijn kapitaal toereikend is om een uitvaart te bekostigen. Hij staat onder curatele. Alvast bedankt voor uw reactie.
Vriendelijke groeten,

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Er zijn nog wel mogelijkheden. U moet dan denken aan premies van 40,- of 50,- per maand. U kunt kijken op verschillende sites van verzekeraars, of een verzamelsite zoals bijvoorbeeld http://www.uitvaartverzekering.com/.

Misschien is het verstandig om helemaal geen verzekering te nemen, maar gewoon te sparen. Anders zit u misschien vast aan die ene verzekeraar. De grote uitvaartverzekeraars in Nederland zijn niet tevens de goedkoopste uitvaartverzorgers. Dus dan kun je met een gunstige verzekering in combinatie met een dure uitvaart per saldo duurder uit zijn. Het kiezen van een andere uitvaartondernemer dan bij wie je verzekerd bent, heeft ook nadelen, zie:


In elk geval kan verstandig zijn om te kijken hoeveel spaargeld uw vader heeft, om aan een uitvaart te kunnen besteden. Als u weet wat beschikbaar is, los van een eventuele verzekering, hoeft u niet voor onaangename verrassingen komen te staan.

Als uw vader een bepaalde voorkeur voor begraven of voor cremeren heeft, moet u daar van uitgaan. Als hij geen speciale voorkeur heeft, kunt u kijken naar wat gewoon het goedkoopste is. Vaak is dat begraven en wel in een algemeen graf of in een graf op een natuurbegraafplaats, waar geen dure grafsteen nodig is. Veel mensen denken dat cremeren goedkoper is dan begraven, maar dat is vaak slimme marketing van uitvaartorganisaties die heel veel crematoria en nauwelijks of geen begraafplaatsen bezitten... Het antwoord op de vraag waarom dat zo is, zou mensen aan het denken kunnen zetten.

Het is belangrijk om te weten dat u niet gebonden bent aan de begraafplaats in de plaats waar uw vader woont. Net als bij crematoria kunt u op zoek gaan naar de goedkoopste in de regio. Een plaats in een algemeen graf voor 1 persoon is vaak het goedkoopst.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartmarkt.nl


TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Waarom moet je na de crematie een maand wachten op de as?

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >