Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Uitvaartverzekering dekt meer dan de kosten van uitvaart overledene die onder bewindvoering staat


28 mei 2020

Vraag nummer: 60858

Goedemiddag,

Kunt u mij wellicht vertellen hoe de situatie is, als de overledene onder bewindvoering staat en de erfgenamen de erfenis beneficiair aanvaarden.
Zij regelen de uitvaart, er is een verzekering, maar uit die verzekering blijft hoogstwaarschijnlijk een klein bedrag over.

Naar wie gaat dit restbedrag? Naar de erfgenaam die ook nog bijvoorbeeld een grafsteen moet betalen? En komt hij/zij daar niet mee in de problemen t.o.v. de erfenis?

Hartelijke groeten,

Mw. Vriend

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Het antwoord op uw vraag is in eerste instantie te lezen in de polis. Soms kan een uitkering aan erfgenamen plaatsvinden, maar soms is er ook de verplichting dat een resterende bedrag uitsluitend aan uitvaartkosten mag worden besteed, zoals een grafmonument, mooie urn, toekomstige verlenging van grafkosten kan ook. Dat hangt af van de vraag of voor het aangaan van de verzekering fiscale aftrek is verkregen. Dat speelt met name bij een koopsom of een deposito. Dan mag per definitie niets aan erfgenamen uitgekeerd worden. Dan moet men een mooiere kist of een groter boeket bloemen uitkiezen.

Soms willen de erfgenamen helemaal geen uitkering of iets dergelijks, omdat het daarmee lijkt alsof de erfenis is of wordt aanvaard.

Volgens mij is dat risico niet zo groot, omdat de uitkering van de verzekering niet bestond toen de erflater overleed. Het is dus per definitie geen onderdeel van de nalatenschap.

Ik trek maar de vergelijking met de asbus van de overledene. Is dat geen onderdeel van de erfenis, krijg ik regelmatig als vraag. Nee, want die asbus was geen eigendom van de overledene toen die overleed. Toen was er nog geen as en geen asbus.

Maar ik zou als erfgenaam geen risico nemen en dat resterende geld aanwenden voor een gedenksteen, een urn of onderhoud van het graf.

In de subrubriek 'Kosten uitvaart' staan enkele vergelijkbare vragen.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >