Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Uitvaartverzekering Conservatrix failliet, crematorium wacht op geld


29 december 2020

Vraag nummer: 62166

Beste meester van der Putten,

Wij hebben een dringende vraag.
Mijn vader is op 18-10-2020 overleden en had toen via SAA verzekeringen een uitvaartverzekering.
Wij hebben contact gehad met hen en het bleek dat dit uitbesteed was aan conservatrix.
Hier hadden wij een bedrag op staan van 4500,-
Hier hebben wij dan ook alles mee berekend. Wij wisten hierdoor dat wij zelf iets moesten bijleggen maar dit was te overzien.

Na de crematie kwam uiteraard de factuur binnen maar hadden wij nog geen geld van de verzekering.
Wij wisten ook niet dat de orginele polis moest ingestuurd worden dus dat dit iets langer duurde lag aan ons zelf dachten wij, we hadden dit immers niet goed begrepen.
Uiteindelijk zouden ze gaan uitkeren en hebben we hier nog telefonisch contact over gehad.
Daarna hebben zij op 07-12-2020 nog gebeld wat mijn goed rekeningnummer was dit voor het uitbetalen van het geld.
Na een week of 2 kwam er een brief dat COnservatrix op 08-12-2020 failliet is verklaard. Alles wordt door een curator overgenomen. Na telefonisch contact leek onze polis alsnog afgehandeld maar blijkt ook deze bij de curator te liggen. Hoeveel we krijgen en wanneer is niet meer in hun handen.

Tot op heden hebben wij geen geld ontvangen. Inmiddels hebben we het crematorium ingelicht en zij adviseerde contact met jullie op te nemen.
Hierdoor hebben wij natuurlijk grote problemen omdat wij en dit geld niet hebben en van hun (nog) niets ontvangen.

Weet u wat wij nog kunnen doen? Wij zijn ten einde raad!

Vriendelijke groet,

XX

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Ik heb in de krant gelezen over het faillissement van Conservatrix. In de krant werd de vergelijking getrokken met het faillissement van de levensverzekeraar Vie d'Or van ongeveer 30 jaar geleden. Ik herinner mij dat destijds klanten uiteindelijk ongeveer 80 of 90% van hun inleg terug kregen.

Ik herinner mij ook dat toen banken zoals die van Scheringa (DSB) en een IJslandse Bank (Icesaving of zoiets) ruim 10 jaar geleden failliet gingen, mensen hun geld - voor zover niet afgedekt door het depositogarantiestelsel - uiteindelijk wel terug kregen. Maar dat men er jaren op moest wachten.

Mijn eerste gedachte is: u zult waarschijnlijk wel het grootste deel van de uitkering krijgen, maar u hebt misschien de pech er lange tijd op te moeten wachten.

Misschien is het zo dat er een kans is dat uw uitkering niet onder het faillissement valt of moet vallen. Dat kan ik niet beoordelen. Ik ken de details van uw zaak niet en ik weet niets van faillissementsrecht.

Ik zou in uw geval zo snel mogelijk een brief schrijven aan (de curator) van Conservatrix en stellen dat uw uitkering nog van voor het faillissement is, of behoort te zijn.
Als u een rechtsbijstandsverzekering hebt, zou ik die inschakelen.
Misschien wordt er dezer dagen een vereniging van gedupeerden opgericht. Dat wil ook nog wel eens zinvol zijn. Ik zou daarvoor het internet in de gaten houden.

Meer advies kan ik u niet geven.
Deze site en rubriek zijn bedoeld voor het recht en de regels voor begraven en cremeren. Wij hebben geen verstand van verzekeringen en faillissementen.

Ik kan op korte termijn geen oplossing bedenken. Ik vrees dat u gewoon pech hebt. Misschien kan in deze zeer bijzondere omstandigheden een afbetalingsregeling of uitstel onder redelijke voorwaarden met het crematorium worden afgesproken.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Naschrift (uit een persbericht van 19 januari 2021):
"De twee curatoren van de in december 2020 failliet verklaarde Utrechtse levens- en uitvaartverzekeraar Conservatrix hebben de tussentijdse uitkering aan polishouders vastgesteld op 70% van het verzekerde bedrag. Dat meldt consumentenprogramma Radar in een nieuwsbericht. De rechter-commissarissen zouden hiervoor inmiddels toestemming hebben verleend. Na afronding van de faillissementsprocedure wordt dan nog berekend of een verzekerde meer geld uitgekeerd kan krijgen.
Het nu berekende tussentijdse uitkeringspercentage geldt alleen voor verzekerde voorvallen tot 1 januari 2021. Eind februari beginnen er gesprekken met zes serieuze overnamekandidaten over de verkoop van de verzekeringsportefeuille van Conservatrix."TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages – kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden.
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE