Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Uitvaartverzekering bij moeder


4 november 2009

Vraag nummer: 7053  (oude nummer: 14282)

Hallo,

De moeder van mijn vriend heeft een uitvaartverzekering afgesloten bij zijn geboorte met een looptijd van 30 jaar.
Aangezien het contact niet altijd soepel verloopt, is dit een lastige situatie.

Nu zegt zijn moeder, dat als mijn vriend komt te overlijden, dat zij het geld krijgt en de uitvaart betaald. Ik als partner heb daar niets over te zeggen. Mijn vriend en ik wonen samen, zijn niet getrouwd en hebben geen samenlevingscontract. Nu vind zij wel, dat we hem bij moeten verzekeren omdat de premie nog gebaseerd is op het jaar 1987 (zijn geboortedatum). Dit zouden mijn vriend en ik dan moeten. Maar wij willen dat we zelf een uitvaartverzekering afsluiten, zodat zij niets er van zal krijgen. Is dit mogelijk? Kunnen wij een andere afsluiten en deze laten vervallen? En waarom zou zij geld krijgen, een uitvaartverzekering keert toch alleen de kosten van de uitvaart uit? En geen ander bedrag wat zij in haar zak kan steken?

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Ik weet niet of de moeder van uw vriend geld krijgt, waarmee ze de uitvaart kan betalen. Het is in ieder geval geen reden dat zij daarom de uitvaart mag of moet regelen.

Als u met uw vriend samen woont, en uw vriend zou plotseling komen te overlijden, dan mag u zeker de uitvaart regelen. En omgekeerd mag uw vriend dat ook, als u zou komen te overlijden. Dat u niet getrouwd bent en geen samenlevingsovereenkomst hebt, heeft daar niets mee te maken. U bent namelijk feitelijk wel levenpartner. U of uw vriend hoeven dus niet te accepteren dat de 'schoonouders' de uitvaart gaan regelen als een van beiden overlijdt.

Er zijn verschillende soorten verzekeringen, waarbij soms contant geld wordt uitgekeerd en soms niet. Ik weet niet wat voor soort verzekering uw 'schoonmoeder' heeft. Misschien ook een mengvorm.

Als het overleg met de moeder van uw vriend zo moeilijk gaat, is het denk ik heel verstandig voor uw vriend om een eigen verzekering te nemen. Als het nu al zo moeizaam gaat, hoe gaat het dan wel niet als uw vriend plotseling overlijdt? Dan wil de moeder misschien alles overnemen en hebt u niets meer in te brengen. Dat risico moet u niet nemen, want als er iets gebeurt hebt u er een leven lang spijt van.
Op zijn/uw leeftijd zijn de maandpremies nog erg laag.

Uw vriend kan de andere verzekering niet laten vervallen, als hij niet de verzekeringnemer is, alleen de verzekerde . Misschien kan hij zelf wel wijzigen dat niet zijn moeder, maar u de beschikking over de uitkering krijgt.

Als dat niet zo is, moet u alles vergeten en gewoon zelf een andere verzekering regelen, waar u de moeder buiten houdt.
Misschien dat de verzekering van uw schoonmoeder aan haar nog wel een bedrag uitkeert als uw vriend overlijdt, maar dat is niet onredelijk als zij zelf ruim 20 jaar de premies daarvoor heeft betaald.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >