Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Twijfel over hoogte uitkering


8 december 2003

Vraag nummer: 2729  (oude nummer: 3551)

Is er een instantie de de waarde van een polis kan berekenen of moet iedereen maar genoegen nemen met de uitkering van de maatschappij?


Na het overlijden van mijn moeder werden we onaangenaam verrast over de hoogte van de uitkering. Wat blijkt namelijk, mijn vader is gestopt met het betalen van de premie. Voor een polis met een waarde van fl 450 waar 13 van de 15 jaar premie voor is betaald is slechts fl 282 uitgekeerd. Voor een polis met een waarde van fl 500 waar 17 van de 20 jaar premie voor is betaald is slechts fl 304 uitgekeerd. Reaal overlijdenszorg reageert erg nonchalant op mijn vraag om nadere info. De eerste polis is ingegaan in 1970 en er zou tot 1985 premie betaald moeten worden. Voor de tweede polis is dit van 1966 tot 1986. Aangezien het grootste deel van de premie tot 1983 is betaald en de overlijdensdatum in augustus 2003 ligt is er toch ook weer 20 jaar rente "verdiend"door Reaal??


Bedankt vast voor de moeite.

Antwoord:

Geachte heer,

Ik ken geen instantie die onafhankelijk beoordeelt of de hoogte van de uitkering van een maatschappij correct is.
De enige instantie die ik kan bedenken die u verder kan helpen is de Pensioen- en Verzekeringskamer (www.pvk.nl). En is ook een Ombudsman levensverzekeringen in Den Haag, maar ik denk niet dat dit type verzekeringen er onder valt. U zou eens in het telefoonboek (op internet) van Den Haag kunnen kijken en bellen.
U zou ook nog kunnen denken aan de Ombudsman Uitvaartwezen (www.uitvaart.nl/Ombudsman); daar zijn veel grote natura-uitvaartverzekeraars bij aangesloten, maar of dat ook voor Reaal geldt. Ik schat in van niet omdat Reaal niet alleen in uitvaartverzekeringen doet. Maar ook dat kunt u navragen.

Ook ik vind de opbrengsten van de polissen wel érg mager. En ook al gaat het niet om enorme bedragen, het is wel onbevredigend. Vooral als een maatschappij niet de moeite neemt om het goed uit te leggen.
Ik zou als ik u was eens contact opnemen met boven genoemde instanties. En anders met de Consumentenbond of consumentenprogramma's zoals Kassa! of Radar (zoek via www.omroep.nl/vara en www.omroep.nl/tros). Vooral het niet goed uitleggen is een punt voor een klacht, lijkt mij.

Inhoudelijk kan ik er niets over zeggen, omdat alles natuurlijk afhangt van het soort polis en de algemene voorwaarden. Ik hamer er altijd op dat mensen een waardevaste verzekering nemen, waarbij de uitkering de inflatie volgt. Maar er zijn verzekeraars die dat niet bieden; dan moet je daar m.i. ook geen verzekering sluiten. Maar achteraf hebt u aan die wijsheid niets.

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >