Schoonouders onverzekerd... kan ik zelf initiatief nemen?


5 april 2008

Vraag nummer: 5337  (oude nummer: 10568)

Mijn schoonouders hebben naar mijn weten geen overlijdensverzekering. Deze vraag is meerdere malen aan hun gesteld maar iedere keer komt er een ander discutabel antwoord. Deze mensen hebben in het verleden voldoende ravage aangericht om er vanuit te gaan dat een levensverzekering in hun ogen enkel het probleem is voor de nabestaanden. ( 2 kinderen ).

Vrij egoistisch maar wel de praktijk.

In 1 van de eerdere vragen in deze rubriek las ik dat de kinderen zelf een uitvaartverzekering op het leven van hun ouder(s) kunnen nemen en betalen. ( vraag 8762 )

Hoe werkt dit? Aangezien wij financieel niet in staat zijn om voor deze toekomstige kosten op te draaien. Kan dit afsluiten ook zonder dat de betreffende ouder dit weet of moet dit altijd in samenspraak ( ivm handtekening o.i.d.)

Aangezien wij voor 90 % procent zeker zijn van hun onverzekerdheid was ik benieuwd of er een instantie bestaat waar dit te controleren is?

Alvast zeer grote dank!!

Antwoord:

Geachte heer,

Ik zou niet weten waarom men geen uitvaartverzekering kan afsluiten voor het overlijden van een familielid. Je kunt ook een levensverzekering afsluiten op het leven van een ander. Het interesseert een verzekeraar mijns inziens alleen dat iemand de premie betaalt. Maar het is denkbaar dat niet iedere verzekeraar dat doet, omdat het niet erg gebruikelijk is. Verzekeraars zijn net als bijvoorbeeld banken soms ook zeer bureaucratische instellingen.
Het lijkt me een kwestie van enkele verzekeringsmaatschappijen gewoon de vraag voorleggen: kan ik mijn ouders bij u verzekeren en moeten zij daar dan zelf aan meewerken? Ik zou niet weten waarom dat zou moeten.
Het zou anders kunnen liggen bij levensverzekeringen die soms om hele grote bedragen gaan. Ik kan me voorstellen dat men wil voorkomen dat toekomstige nabestaanden bij 10 verzekeraars een verzekering van telkens 1 miljoen kunnen afsluiten. Maar het gaat bij uitvaartverzekeringen om beperkte bedragen met beperkte risico's, zeker als het om een natura-verzekering gaat die diensten verstrekt en geen contant geld uitkeert. En dat zijn vaak toch de meest effectieve verzekeringen, die dát dekken en leveren wat nodig is: een fatsoenlijke uitvaart verzorgen.

Ik denk persoonlijk dat het in uw situatie een heel verstandige en nette optie zou zijn om zelf een verzekering voor uw schoonouders te regelen.

Er bestaat geen instantie waar te controleren is of iemand al een uitvaartverzekering heeft. Men kan alleen individuele verzekeraars vragen of persoon X al bij hen verzekerd is, maar waarschijnlijk zal men een dergelijke vraag niet willen beantwoorden met een beroep op bescherming van privacy.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.