Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Restand positief bedrag van uitvaartverzorger; nalatenschap is verworpen. Wat nu?


21 februari 2022

Vraag nummer: 64430

Dag, na de begrafenis van mijn broer, bleef er een positief bedrag over van € 3000. Dela wil dit bedrag uitkeren. Ik heb de nalatenschap verworpen, dus wat kan ik doen: het bedrag aanvaarden, en het op de geblokkeerde bankrekening van mijn broer zetten?
Groet P. van Twist

Antwoord:

Geachte heer,

MIjns inziens behoort dit bedrag niet tot de nalatenschap van uw broer, omdat de uitkering pas gedaan kon worden na diens overlijden. Uw broer heeft zelf niet de beschikking over dit bedrag gehad. Iemands nalatenschap is wat iemand bezat aan bezittingen en schulden op de minuut van diens overlijden. Uw broer had deze uitkering niet. Dus heeft het niets met het wel of niet verwerpen van de nalatenschap te maken.

Maar wellicht is het zo dat de uitkering van het restbedrag door DELA (alleen) gebeurt aan de erfgenamen van uw broer. En dan zou het zo kunnen zijn dat een derde, een mogelijk schuldeiser, het bedrag bij de erfgenamen zou kunnen claimen. Hoe dat zou kunnen gaan weet ik niet. Deze adviesrubriek gaat niet over erfrecht en vorderingen.

Als u het geld op de geblokkeerde bankrekening van uw broer laat zetten, bent u het kwijt. Als u aan het geld eigenlijk toch wel een bestemming zou willen geven, geef ik u in overweging om het te laten storten bij een neutrale derde, zoals de stichting Grafzorg Nederland (info@grafzorg.nl).
Daar kan het geld 5 of 6 jaar onaangeroerd blijven staan (vorderingen verlopen na 5 jaar). Als zich in de tussentijd iemand meldt die er aanspraak op meent te hebben, en u die aanspraak erkent, kan het geld aan die persoon of instelling worden uitgekeerd. U kan niet verweten worden dat u de nalatenschap toch hebt aanvaard.
Als er na 6 jaar geen andere bestemming is kunt u het geld aan uzelf laten uitkeren. Als u het geld zelf niet wilt hebben, kunt u bijvoorbeeld afspreken dat de huur van het graf of de urnennis van uw ouders verlengd gaat worden.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Een uitvaart zoals u dat wilt, zonder compromisssen. Regel hier uw uw exclusieve begrafenis of crematie.

TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages – kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden.
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >