Rechten bewindvoerder op kapitaal uitvaartverzekering


10 januari 2017

Vraag nummer: 48955

Heeft bewindvoerder recht op uitkering uitvaart-kapitaalverzekering na overlijden om restant schulden te betalen? Of kunnen nabestaanden vrijelijk beschikken over dit volledige bedrag om daarmee uitvaart te betalen?

Antwoord:

Geachte heer,

Ik vermoed dat de begunstigde(n) van een uitvaartverzekering de nabestaanden zijn en niet de verzekerde persoon zelf. Dan valt de uitkering niet in het vermogen van de schuldenaar en kan en mag de bewindvoerder daar niet aan komen, lijkt mij.
Tenzij er speciale wetgeving zou zijn die dit toch mogelijk zou maken.
Of wanneer de erfgenamen aansprakelijk zijn voor de schulden van de overledene (wat in principe zo is, tenzij zij afstand doen van de erfenis. Ik neem aan dat dat het geval is).

Ik denk daarom dat de bewindvoerder geen recht heeft op die uitkering. Als hij of zij zou menen dat dat toch zo is, zou ik de precieze argumentatie wel willen horen.

Ik zou altijd vragen waarom de bewindvoerder dat wil of denkt en verlangen dat hij de argumentatie op papier zegt. Aan geklets in de ruimte heeft niemand wat.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >
Landelijk meldpunt overlijden
088 - 848 82 27
De hele nacht, Direct een dienstdoende uitvaartondernemer aan de lijn