Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Recht op normaal graf, geen algemeen graf


18 augustus 2014

Vraag nummer: 39405

Geachte meneer van der Putten,

Mijn vader is onlangs overleden, nou meldde de Dela dat mijn vader verzekerd is voor een algemeen graf.
Dat zou betekenen dat er maar zo een onbekend persoon bij geplaatst kan worden.
Als de tijd daar is wil mijn moeder bij mijn vader in het graf bij geplaatst worden.
Dat zou volgens de Dela bij dit graf niet mogelijk zijn, mits zij 1700 euro bij betaald.
Zo niet dan zou zij in een ander graf geplaatst worden, waar dus ook weer een ander onbekend persoon bij geplaatst zou kunnen worden.

De definitie van een algemeen graf in het algemeen wetboek der Nederlanden is: een graf waar meerdere onbekende personen bij elkaar geplaatst kunnen worden, die geen familie, goederen/bezittingen of een verzekering hebben.

Dit zou dus betekenen dat mijn vader dus gewoon recht heeft op een 'normaal' graf, waar mijn moeder zijnde tijd ook bij geplaatst kan worden, zonder de daarvoor, volgens de Dela verplichte kosten van 1700 euro, tenslotte is ook zij bij de Dela verzekerd.

Graag uw bevindingen hierover.


Vriendelijke groet,

Familie XX

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Allereerst nog gecondoleerd.

U stelt mij een vraag waar ik het juiste antwoord niet op weet en kan weten, maar u zelf wel. Er zal namelijk in de polisvoorwaarden staan op wat voor soort graf er recht is. Vaak staat er in naturaverzekeringen - waar het hier om gaat - dat de verzekeraar het goedkoopste type graf voor de kortste termijn op de begraafplaats van keuze of in de woonplaats van de overledene dekt. Dan wel dat de verzekeraar het soort graf selecteert.

Ik heb de verzekeringspolis en -voorwaarden van de verzekering van uw vader niet. Maar u wel, of uw moeder, wel. Dus u moet het zelf na kunnen lezen.

Inderdaad is het zo dat als uw vader onder in een algemeen graf begraven is of wordt, er iemand anders bij kan worden begraven. En niet t.z.t. uw moeder. Dat bij begraven van een vreemde kan al morgen zijn, bij wijze van spreken. Het hangt er maar net van af wanneer iemand overlijdt die ook in een algemeen graf begraven wordt.
Als uw moeder bij uw vader begraven wil worden, moet ze vader niet laten begraven in een algemeen graf.

Als het inmiddels al gebeurd is, adviseer ik zo snel mogelijk een opgraving en herbegraving te regelen. Daar is een vergunning van de burgemeester voor nodig. Landelijk beleid is dat die vergunning wordt verleend binnen 2 maanden na het overlijden en als er nog niet iemand anders in dat algemene graf is bijgezet. Neem dus ook met spoed contact op met de beheerder van de begraafplaats om een bijzetting te
voorkomen. Zie:


Ik weet niet waar u de definitie van een algemeen graf in 'het algemeen wetboek der Nederlanden' ("een graf waar meerdere onbekende personen bij elkaar geplaatst kunnen worden, die geen familie, goederen/bezittingen of een verzekering hebben") vandaan haalt. Er bestaat geen 'algemeen wetboek'. Misschien gaat het om een site met eenvoudige informatie over wetgeving. Maar het is zeker niet zo dat iemand die familie heeft, niet in een algemeen graf begraven mag worden. Dat mag zeker wel. Alleen zal het in de praktijk zo zijn dat mensen die getrouwd zijn, niet snel voor een algemeen graf zullen kiezen omdat ze samen een graf willen delen. In een goed huwelijk, althans.

U schrijft op zo'n manier over die 1700,- euro verschil in kosten, alsof u het niet gelooft. Dan raadt ik u aan om contact op te nemen met de begraafplaatshouder om diens tarieven te bekijken. Misschien staan ze ook wel op internet. U moet kijken naar (verschillen in) de kosten van de huur van het graf, het verplichte onderhoud van de
begraafplaats, de kosten van het begraven en de kosten van vergunning voor een grafmonument.
Dat laatste brengt mij op nog een punt: op een algemeen graf mag u geen 'gewoon' formaat grafmonument plaatsen.

Ik denk dat uw moeder snel in actie moet komen.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de nieuwe site Uitvaartmarkt.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >