Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Polis te laat vinden?


23 november 2002

Vraag nummer: 1626  (oude nummer: 1991)

Sun Oct 28 00:25:35 2001

Beste mijnheer van der Putten,

Laatst las ik de polisvoorwaarden van de uitvaartverzekering van mijn moeder door, en daar zag ik tot mijn verbazing dat ik verplicht ben om de verzekering op de hoogte te stellen van het overlijden, en wel binnen 24 uur!
Maar stel nou dat ik de verzekeringspapieren pas 1 week na het overlijden zou vinden, zouden ze dan het verzekerde bedrag, of pakket zoals ze het noemen niet betalen?
met vriendelijke groet,

Marijke

Antwoord:

Sun Oct 28 02:05:42 2001

Beste Marijke,

De natura-verzekeraar wil voorkomen dat mensen al een andere uitvaartverzorger in de arm nemen, voordat zij de kans krijgt om de uitvaart te regelen. Vandaar die termijn van 24 uur. Als een andere uitvaartverzorger de uitvaart op zich neemt, zal dat hoogstwaarschijnlijk duurder uitvallen dan wanneer de verzekeraar dat doet. De verzekeraar zal dan niet de volledige kosten van die andere uitvaartverzorger betalen, maar alleen de inkoopwaarde die het verzekerde pakket bij de verzekeraar kost. Dat is ook minder dan de 'verkoopwaarde'.
Nu zijn er vele verzekeraars en vele verzekeringen met allemaal hun eigen voorwaarden en kenmerken, maar ik denk dat het meestal zo zal gaan.

Een voorbeeld moge een en ander verduidelijken.
De gemiddelde uitvaart in Nederland kost tegenwoordig, anno 2001, zo'n fl. 8.500,-. Verzekeraars bieden in de regel een eenvoudige basisverzekering aan. Bij een doorsnee uitvaartverzorger, die geen schaalvoordelen bij inkoop heeft en personeel niet heel efficiƫnt kan indelen, zal een dergelijk eenvoudig pakket naar schatting zo'n fl. 7.000,- kosten. De verkoopwaarde van dat pakket bij een verzekeraar kan echter ongeveer fl. 5.500,- zijn. Want die verzekeraar heeft voordelen omdat hij alles 'in het groot' doet. En omdat bijna alle natura-verzekeraars verenigingen zonder winstoogmerk zijn, zijn die voordelen voor de verzekerden. De 'inkoopwaarde' van het betreffende pakket diensten kan echter best maar een bedrag tussen fl. 3.500,- en fl. 4.000,- zijn. De verzekeraar moet immers ook zijn eigen overhead e.d. ergens uit bekostigen. Een en ander kan tot gevolg hebben dat als u de uitvaart van uw moeder aan een willekeurige uitvaartondernemer opdraagt en pas later de polis van de verzekering vindt, u een nota krijgt van ongeveer fl. 7.000,-, terwijl de verzekeraar later daar maar fl. 3.500,- of fl. 4.000,- van zal willen vergoeden omdat dat zijn kosten zouden zijn geweest als hij de uitvaart had verzorgd. Dat zou voor de nabestaanden natuurlijk een teleurstelling zijn. Maar ja, de verzekeraar wil niet opdraaien voor de nalatigheid van een verzekerde om de naaste familie in te lichten dat er een verzekering is. Men kan natuurlijk bij een overlijden ook de verzekering bellen zonder de papieren al gevonden te hebben (al zal men het altijd prettig vinden dat men een administratief nummer bij de hand heeft).

U zal dit echter gelukkig niet meer overkomen, omdat u inmiddels weet dat uw moeder verzekerd is en bij welke verzekeraar. Dan is 1 telefoontje voldoende. (Het lijkt wel of ik reclame maak, maar zo werkt het nu eenmaal).

mr W.G.H.M. van der Putten

28 oktober 2001

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE