Polis oude begrafenisverzekering kwijt


21 juni 2016

Vraag nummer: 46532

Geachte heer Van der Putten,
Mijn ouders hebben bij mijn geboorte in 1954 voor mij een begrafenisverzekering afgesloten. Na jaren premie betalen is deze omgezet in een premievrije verzekering. Na het overlijden van mijn ouders heb ik in hun administratie geen polis voor deze verzekering gevonden. Ik weet niet eens bij wie deze verzekering is afgesloten. Hoe kan ik erachter komen bij wie ik verzekerd ben en voor welke kosten?

Antwoord:

Geachte heer,

Er zijn geen centrale landelijke instanties die polissen bijhouden. Als u zelf niet weet bij welke maatschappij uw ouders voor u een verzekering hadden lopen, tja, dan wordt het moeilijk.

Het enige dat u kunt doen is een aantal grote verzekeraars op goed geluk benaderen en vragen of er nog een polis is. Of misschien hadden uw ouders in die tijd een assurantietussenpersoon via wie alles gelopen is; die zou het ook na kunnen gaan. Maar ja, op een gegeven moment wilden veel mensen geen tussenpersoon meer...

Overigens, als u een uitvaartverzekering hebt gehad, wil dat nog niet zeggen dat u er op dit moment nog iets aan zou hebben. Er zijn allerlei soorten verzekeringen. Er zijn verzekeringen waarin je een bedrag uitgekeerd krijgt. Maar er zijn ook verzekeringen die alleen kosten dekken zolang je een premie betaalt. Ik trek altijd de vergelijking met een brandverzekering; elk jaar als je de premie betaalt is het risico van brand afgedekt, maar als je geen premie meer betaalt is niets afgedekt. Maar in die verzekering bouw je geen kapitaal op. Dat doe je ook niet met een ziektekostenverzekering, aansprakelijkheidsverzekering etc. En bij veel uitvaartverzekeringen ook niet.
Dus, misschien mist u op dit moment wel niets, omdat de verzekering geen waarde had.

Voor uw probleem bestaat sinds vorig jaar een oplossing: registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt. Dan hoeven niet alleen nabestaanden maar ook u zelf niet meer te zoeken: bij welke maatschappij liep nu die verzekering?

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Een goedkope maar waardige begrafenis of crematie.

TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartmarkt.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Mag je een andere uitvaartondernemer kiezen dan bij wie je verzekerd bent?

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >