Oververzekeren bij begrafenis


18 januari 2016

Vraag nummer: 44908

Ik heb mijn dochter vanaf haar geboorte verzekerd voor overlijden bij (nu)ASR voor 4500,00 euro. Nu heeft zij zelf een verzekering voor overlijden bij Monuta voor8000,000. Hierdoor is zij oververzekerd. Ik heb een verzoek ingediend om terugbetaling van de premie bijASR. Echter dit doen zij niet. Welke stappen kan ik ondernemen verder.

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Er zijn vele verschillende verzekeringsmaatschappijen met vele verschillende (soorten) verzekeringen. Ik kan daarom van een afstand niet zeggen of u een verzekering op kunt zeggen en of u dan een bedrag terug kunt krijgen.

Wat ik u wel kan zeggen is dat er nooit een reden is om een premie terug te betalen. Ik maak de vergelijking met een brandverzekering. Daar kun je ook niet van zeggen als je 40 jaar geen brand hebt gehad, dat je dan je premies terug wilt hebben. Het huis was immers in de tussentijd wel verzekerd voor de hele nieuwbouwwaarde.
Ik vermoed dat het bij de verzekering van uw dochter ook zo was, dat zij in de tussentijd wel verzekerd was. Zodat als zij bijvoorbeeld al een week na het afsluiten van de verzekering overleden zou zijn - wat gelukkig niet gebeurd is - er destijds wel meteen ongeveer 10.000,- gulden (nu ongeveer 4.500,- euro) uitgekeerd zou zijn.

Iets anders is de vraag of de uitkering nu wellicht af te kopen is. Dan krijgen de nabestaanden van uw dochter misschien geen 4.500,- op het moment van haar overlijden maar krijgt u nu bijvoorbeeld 3.000,- in handen. Dat is misschien wel minder dan dat u in de loop der jaren aan premies betaald hebt, maar uw dochter was wel al die tijd verzekerd en dat kostte ook geld. En dat was waarschijnlijk een verstandige uitgaaf om een tussentijds risico af te dekken.

Verder kan ik er niets van zeggen zonder de polissen te zien.
U zou kunnen overwegen om een assurantietussenpersoon om advies te vragen.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartmarkt.nl


TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Mag je een andere uitvaartondernemer kiezen dan bij wie je verzekerd bent?

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Moet u op dit moment een uitvaart regelen?

JA NEE