Overstappen uitvaartverzekering?


15 april 2008

Vraag nummer: 5360  (oude nummer: 10625)

Ik vraag me af hoe het gaat als ik overstap van uitvaartverzekering. Mijn gezin en ik zijn momenteel verzekerd bij dela en hebben dus een natura verzekering ( of hoe het dan ook heet ) Hoe zit het dan als ik overstap naar bv monuta of yarden? ben ik dan al mijn geld wat ik "gespaard" heb kwijt? of gaat dit met aftrek van onkosten of een boete mee naar monuta of yarden?
Wat is wijsheid in deze ? ( behalve voorlopig nog niet dood gaan natuurlijk )

Antwoord:

Geachte heer,

Ik denk dat u in een naturaverzekering niets spaart, geen kapitaal opbouwt, maar alleen verzekerd bent zolang u premie betaalt. Net als met een brandverzekering voor een huis: zolang u betaalt bent u verzekerd. Als u de brandverzekering stop zet is het niet zo dat u dan een bedrag van 25.000,- euro krijgt die u kunt gebruiken voor het geval uw huis een keer afbrandt.
Met de natura-verzekering idem.
Aan de andere kant is het met dit soort verzekeringen meestal zo, dat als u ze aangaat, u meteen verzekerd bent. Als u deze maand de verzekering aangaat en u zou volgende maand overlijden, is met een natura-verzekering het geheel gedekt. Er wordt dan ook niet gezegd dat u weinig waarde hebt opgebouwd.

Overigens moet ik wel waarschuwen dat er ook verzekeringen zijn die een bepaalde 'wachttijd' kennen. Dat houdt in dat men bijvoorbeeld 1 of 2 jaar na het afsluiten van de verzekering nog niet verzekerd is. Dat doen verzekeraars om te voorkomen dat terminaal zieken zich nog snel even zouden kunnen verzekeren. Dat is zoiets als een brandverzekering afsluiten voor een brandend huis, dat wil natuurlijk geen enkele verzekeraar. Dat is natuurlijk wel in de premies in te calculeren, maar doet de premies stijgen, wat bestaande relaties niet toejuichen.

Er zijn echter veel soorten verzekeringen met veel verschillende voorwaarden en als u overweegt om over te stappen, doet u er verstandig aan om Dela gewoon eens even te bellen of de polisvoorwaarden na te lezen.

In de regel ben ik een fan van natura-verzekeringen; je hebt bij een goede verzekeraar niet te maken met onder-verzekerd zijn of over-verzekerd zijn. Het dekt de basiskosten. Je hebt niet die flauwekul als met kapitaalverzekeringen waarin je wel 'waarde' opbouwt maar dat eigenlijk altijd blijkt dat die waarde toch wel tegen kan vallen. Er zijn massa's mensen met (kapitaal)verzekeringen die nu slechts 700,- of 1600,- waard zijn. Terwijl een uitvaart tegenwoordig gemiddeld bijna 6.000,- kost.
En Dela is een prima verzekeraar. Dat zijn Monuta en Yarden trouwens ook. Maar belangrijk is dat het verenigingen zonder winstoogmerk zijn en dat je dat terug ziet in de premies en de dekking.

Ik verwijs u graag nog naar vergelijkbare vragen in de sub-rubriek Overige onderwerpen > Verzekeringen.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.