Onvoldoende verzekerd


2 februari 2002

Vraag nummer: 793  (oude nummer: 1059)

Wed Jan 13 23:44:13 1999

Wanneer iemand te laag verzekerd is tegen begrafeniskosten, is het dan mogelijk bij te verzekeren? Is daar een leeftijdsgens voor?

Antwoord:

Thu Jan 14 04:36:55 1999

Geachte heer of mevrouw,
U vraagt of het mogelijk is, wanneer iemand te laag verzekerd is tegen begrafeniskosten, om zich dan bij te verzekeren. U vraagt ook of er een leeftijdsgrens is.

Bijverzekeren is altijd mogelijk. Zelfs wenselijk of nodig in bepaalde situaties. Maar de vraag is hoe.
Er zijn verschillende soorten verzekeringen: de kapitaalverzekeringen en de natura-verzekeringen. Bij kapitaalverzekeringen loopt men een risico omdat het verzekerde kapitaal, als het niet waardevast is, op een bepaald moment te laag is ten opzichte van de momenteel werkelijke kosten. Bij natura-verzekeringen loopt men in de regel dat risico niet, omdat het verzekerde basispakket meestal waardevast is.
Ik weet niet hoe u - of de persoon in uw omgeving ten wiens behoeve u het vraagt - verzekerd bent, dus kan alleen maar in algemene zin opmerken dat bijverzekeren mogelijk is en dat er ook geen leeftijdsgrens is. Maar.... sommige verzekeraars hanteren wel een leeftijdsgrens, waarbij die voor een premie-betalende verzekering (waarbij u
bijvoorbeeld iedere maand een klein bedrag betaalt) soms anders ligt dan voor een koopsom, waarbij men in één keer de uitvaart (of in uw geval het verschil tussen waarvoor u al verzekerd bent en waarvoor u verzekerd moet zijn) afkoopt.
Uw eigen verzekeraar kan u over de mogelijkheden aldaar informeren. Maar u kunt natuurlijk ook bij een andere verzekeraar informatie aanvragen.

Als u een natura-verzekering hebt, ligt het voor de hand om u bij de 'eigen' verzekeraar bij te verzekeren. Maar u kunt ook bij een andere verzekeraar een koopsom storten of er premie voor betalen, waarvan de uitkering wordt gebruikt om het tekort voor de uitvaartkosten aan te vullen. Als u nu bij een verzekeraar A een (te krappe) uitkering krijgt, kunt u zonder enig probleem bij andere verzekeraars eens kijken of zij een voordelige koopsom of premie hebben. U moet dan echter niet alleen kijken naar de premie, maar natuurlijk ook naar de termijn en vragen of het bedrag vrij besteedbaar is. Als de 'oude' verzekeraar alleen een uitkering geeft, kan de tweede ook een natura-verzekering zijn.
Het praat allemaal wat lastig, omdat heel veel kan en het dus eigenlijk te veel is om op te noemen. Alleen kan niet alles bij elke maatschappij, dus u zult even moeten zoeken.

Het ligt voor de hand om op de site onder uitvaartverzekeringen te kijken wat die hebben en daar informatie lezen en een brochure opvragen.
Ik zou dat gewoon bij een paar verzekeraars doen. De site van de AVVL kent een interactieve kostenopstelling en offerteaanvraag, waar u ook eens kunt kijken - als u wat wensen invult - wat een en ander nu eigenlijk kost. Dat is best aardig, omdat veel mensen toch weinig idee hebben van wat er allemaal bij een uitvaart komt kijken, en het
prijskaartje daarvan. (U moet niet aan hen doorvertellen dat ik het zelfook al eens gedaan heb), maar u kunt de lijstjes ook invullen en een optelling maken zonder dat u echt een offerte hoeft aan te vragen, dus het is eerst lekker vrijblijvend en informatief.

Maar uiteindelijk doet u er toch goed aan om bij 2 of 3 maatschappijen informatie op te vragen en eens te bellen wat men in uw situatie voor u kan doen. Het te laag verzekerd zijn is een veel voorkomend probleem, dus men heeft zeker passende oplossingen.

mr W.G.H.M. van der Putten

14 januari 1999

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >
Landelijk meldpunt overlijden
088 - 848 82 27
De hele nacht, Direct een dienstdoende uitvaartondernemer aan de lijn