Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Onverzekerd sterven


20 september 2002

Vraag nummer: 1100  (oude nummer: 1435)

Fri, 20 Sep 2002 21:09

Een vriendin van mij is terminaal ziek. Waarschijnlijk zal ze binnenkort overlijden. Het probleem is echter dat ze geen levens- of uitvaartverzekering heeft. En volgens mij is het niet meer mogelijk om een verzekering te vinden die de uitvaartkosten dekt. Ik zou graag willen weten of er een mogelijkheid is om de gemeente in te schakelen de uitvaart uit te voeren en eventueel te bekostigen. Het voert te ver om de persoonlijke omstandigheden van haar volledig uit te leggen. Bij wie moet ik me wenden wanneer zij komt te overlijden? Ik heb nog geen eerdere ervaringen met sterfgevallen gehad waarbij ik zelf een belangrijke rol heb vervuld, en zeker niet in deze omstandigheden. Ik hoop dat u mij enkele tips zou kunnen geven hoe te handelen na het overlijden van mijn vriendin. Alvast bedankt voor uw moeite.

Antwoord:

Geachte heer,

Als er niemand is die de zorg voor de uitvaart op zich neemt, doet de gemeente het. De gemeente betaalt dan in beginsel ook de kosten, maar... ze kan die kosten verhalen op de nalatenschap van de overledene (banksaldi, goederen e.d.) of op naaste verwanten.
Zie hierover andere vragen en antwoorden in de subrubriek 'Kosten uitvaart' in de rubriek 'Overige onderwerpen'.

U moet wel bedenken dat wanneer u een uitvaartondernemer opdracht geeft, u als opdrachtgever voor de uitvaartondernemer aansprakelijk bent voor diens kosten. Ook al kunt u - in principe - die kosten ook weer verhalen op de nalatenschap (banksaldi, meubels en andere goederen etc.) en de erfgenamen, omdat u als zaakwaarnemer optreedt. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan.

Het kan zijn dat uw vriendin in loondienst was en dat de werkgever na overlijden nog een maand extra loon uitbetaalt ter dekking van uitvaartkosten.

De kosten kunnen laag worden gehouden als uw vriendin kiest voor crematie en het verstrooien van de as, of voor begraven en een algemeen graf.

Misschien is het in uw geval verstandig om vooraf met de Sociale Dienst in de gemeente van uw vriendin te overleggen en de mogelijkheden te bespreken.

mr W.G.H.M. van der Putten

21 september 2002

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE