Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Niet toereikende verzekering begrafenis/crematie zus


20 april 2012

Vraag nummer: 28151

Mijn ernstig zieke zus verblijft sinds twee maanden bij mijn gezonde zus om daar haar laatste tijd door te brengen. Mijn zieke zus heeft een begrafenisverzekering van ongeveer € 3000,==. Zij is sinds een jaar gescheiden en heeft 4 kinderen. Met 3 van haar kinderen heeft zij al jaren geen contact en 1 kind verblijft in een tehuis wegens een zware handicap. Alles is een drama voor mijn zieke zus.
Mijn vraag is: wanneer mijn zieke zus is overleden en mijn gezonde zus schakelt de begrafenisondernemer in, is mijn gezonde zus dan ook verantwoordelijk voor de kosten? Of moet mijn gezonde zus direct de gemeente opdracht geven voor de begrafenis.
Graag verneem ik van u hoe wij moeten handelen. Bij voorbaat hartelijk dank voor de moeite.
Met vriendelijke groet,
Mevrouw Anoniem

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Ja, als uw gezonde zus een uitvaartondernemer inschakelt is zij ook meteen aansprakelijk voor diens rekening. Zie het antwoord op de vraag 'Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart? in de lijst van Meest gestelde vragen. En de film:


In de subrubrieken 'Kosten uitvaart' en 'Uitvaart door gemeente' is uitvoerig(er) antwoord gegeven op ruim honderd vergelijkbare vragen met de elementen:
- wat als mijn broer of zus overlijdt;
- en wat als die nog kinderen heeft;
- en er (te) weinig geld voor de uitvaart is.
Ik ga die vragen allemaal niet herhalen, maar verwijs u er kort naar.

Zie ook: Zijn kinderen verplicht de uitvaart van hun ouders te betalen?


Als de kinderen geen contact wensen, heeft het waarschijnlijk weinig zin om hen te 'dwingen' het afscheid van hun moeder te regelen. Echt dwingen is niet mogelijk; alleen kan de gemeente hen verplichten de kosten te betalen als de gemeente het doet. Maar in beide gevallen komt er nooit iets moois uit.

Ik adviseer echter familieleden die wel emotioneel bij de overledene betrokken zijn en hem/haar het beste gunnen vaak om de uitvaart toch zelf te regelen. Dan houdt men de kosten het best in de hand. Op deze site zijn diverse goedkope opties te vinden. Vaak kan men dan goedkoper uit zijn dan wanneer de gemeente de rekening presenteert.

Voor een bedrag van 3.000,- euro is het mogelijk om een crematie of een begrafenis in een algemeen graf te regelen. Bijvoorbeeld voor een graf op een natuurbegraafplaats is geen grafmonument nodig, waardoor men relatief nog goedkoper uit is (www.natuurbegraafplaats.nl).

Ga tijdig met een of meer uitvaartondernemers overleggen voor de mogelijkheden.
Ga ook precies na wat de uitvaartverzekering inhoudt: geld of diensten of een combinatie. Dat maakt een groot verschil voor de mogelijkheden.
Volgens mij moet het mogelijk zijn om binnen dit budget toch een waardig afscheid te organiseren.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).

Zoals: Kunnen nabestaanden een uitvaart bijwonen die door de gemeente wordt geregeld?

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >