Moeder ongenezelijk ziek maar geen uitvaartverzekering


9 november 2009

Vraag nummer: 7073  (oude nummer: 14327)

Hallo,

Mijn moeder is ongenezelijk ziek maar heeft geen uitvaartverzekering. Er is geen uitvaartverzekering die haar accepteert vanwege ziekte. Is er geen een uitvaartverzekering waar zij terecht kan? Of moeten wij de uitvaart betalen? Dat zou dan betekenen dat wij in de schulden komen. Wat te doen? Graag uw advies.

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Allereerst sterkte met de ziekte van uw moeder.

Het is echter niet verwonderlijk dat geen uitvaartverzekering haar meer accepteert. Het principe van een verzekering is dat mensen zich verzekeren voor risico's die onbekend zijn. Er zou geen mens meer een verzekeringspremie willen betalen als men zou weten dat dat geld direct aan de uitvaart van een ander wordt besteed. Al die andere mensen hebben premie moeten betalen toen ze nog niet wisten of ze zelf nog lang zouden leven of niet.
Een brandverzekering neemt ook geen brandend huis in de verzekering en de schade aan een auto die net een aanrijding heeft gehad wordt door een nieuwe autoverzekering ook niet geaccepteerd.
Men moet zich voor een uitvaartverzekering verzekeren als men nog gezond is.

Ja, u moet als kinderen de uitvaart betalen. Ook als u daardoor in de schulden zou komen.

Het is gewoon heel erg onverstandig om geen verzekering te hebben als men onvoldoende spaargeld heeft om de uitvaart te bekostigen. Ieder mens heeft slechts 1 zekerheid in het leven en dat is dat hij sterft. Wie geen verzekering heeft, weet dat dit probleem vroeg of laat komt. Niet voor hem of haar zelf, maar voor de kinderen.

Het enige dat ik u nu nog kan adviseren is om bij een of meer uitvaartondernemers offerte te vragen en te bespreken hoe u de kosten toch nog laag kunt houden. U kunt in de Adressengids (knop links op beeldscherm) zoeken naar uitvaartondernemingen bij u in de regio.
U kunt dat beter doen nu er niet direct haast bij is, dan wanneer uw moeder al is overleden.

Nogmaals veel sterkte!

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.
Landelijk meldpunt overlijden
088 - 848 82 27
De hele nacht, Direct een dienstdoende uitvaartondernemer aan de lijn