Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Is er een begrafenisverzekering?


12 april 2016

Vraag nummer: 45834

Mijn vriendin stond onder bewind ze is heel ploseling overleden en niemand weet of ze een verzekering heeft moet haar bewindvoerster dat vertellen

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Ja, dat moet de bewindvoerster kunnen vertellen. Die weet ook of er maandelijks premies worden betaald.

Maar ik heb ook wel vaker verhalen gehoord van bewindvoerders die uitvaartverzekeringen opzeggen omdat ze die te duur vinden. En wie betaalt dan nu wat? Je zou als erfgenamen de neiging krijgen om zo'n bewindvoerder daar persoonlijk aansprakelijk voor te stellen omdat een onverantwoord risico is gecreƫerd.
Maar goed, laten we hier hopen dat er voor uw vriendin wel een verzekering is.

Als er geen verzekering is, verwijs ik u naar vragen in de subrubrieken 'Kosten uitvaart' en 'Uitvaart door gemeente'. Daar is uitvoerig antwoord gegeven op honderden vragen met de elementen rond de kernvraag 'Wat als er (te) weinig geld voor de uitvaart is?'

Ik attendeer mensen vaak op de mogelijkheid om toch zelf met familie en bekenden geld bij elkaar te leggen en tegen lage kosten de uitvaart te regelen. Begraven is overigens vaak goedkoper dan cremeren, ook al hebben de uitvaartverzekeraars (= eigenaren van crematoria) bij het publiek het beeld geschapen dat het omgekeerde waar is. Ja, er bestaan ook wel dure graven. Maar begraven in een algemeen graf (vaak tussen 700,- en 1.000,- euro) is een goedkopere oplossing dan cremeren (gemiddeld 1.250,- tot 1.300,-). Zie mijn antwoorden op vergelijkbare vragen van de afgelopen 2 jaar.
Kerkelijke begraafplaatsen zijn vaak ook erg goedkoop. Graf voor 20 jaar voor 600,- of 700,- euro, inclusief het delven van het graf, komt regelmatig voor. Vooral in het zuiden van het land. Maar ook in andere regio's.
Bij een begrafenis is bijvoorbeeld een graf voor 10 jaar bij een natuurbegraafplaats ook een optie. De kosten zijn laag en er zijn bij natuurbegraven geen kosten voor een grafsteen.
Men kan ook besluiten om geen uitvaartverzorger in te schakelen. Of alleen voor een deel van de handelingen. Scheelt ook weer in de kosten.

U kunt ook offertes vragen voor goedkope uitvaarten; zie onder.

Een landelijk register van alle verzekeringen, van alle verzekeringsmaatschappijen, bestaat helaas niet.

Maar er is wel een register in wording voor de toekomst.
Voor uw vriendin is het te laat, maar ik adviseer u om ook zelf te registreren of u wel of geen uitvaartverzekering hebt. Laat nabestaanden niet onnodig zoeken. Maak gebruik van de gratis service van het uitvaartverzekeringsregister.nl

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Een goedkope maar waardige begrafenis of crematie.

TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartmarkt.nl


TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Is het inhuren van een uitvaartondernemer verplicht?

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE