Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Hoeveel mensen regelen zelf hun uitvaart?


16 december 2003

Vraag nummer: 2751  (oude nummer: 3596)

Voor de opleiding Commerciele Economie aan de Hogeschool van 's-Hertogenbosch moeten wij een Business Plan schrijven. Wij vroegen ons af of u ons misschien zou kunnen vertellen hoeveel procent van de overledenen hun uitvaart al van te voren heeft geregeld.

Alvast vriendelijk bedankt.

Met vriendelijke groet,

K. Schrijvers

Antwoord:

Geachte heer Schrijvers,

Daar zijn geen percentages van bekend. En dat kan ook niet met deze vraagstelling.
Want wat noemt u "het tevoren regelen van de uitvaart"? Daar zijn verschillende definities van mogelijk. Sommige mensen zullen het afsluiten van een natura-uitvaartverzekering het regelen van de uitvaart noemen; anderen het bij leven kopen/reserveren van een graf; anderen zullen het opstellen van een testament en/of een codicil als zodanig beschouwen. En anderen het doorspreken van hun wensen met hun partner of kinderen, terwijl ze zeggen: Er staat genoeg geld op de bank om alles te betalen.
Sommige zullen het afdekken van het financiƫle aspect 'regelen' noemen. Anderen het uitzoeken van muziek voor tijdens een plechtigheid. Of het opstellen van een adreslijst van mensen die een rouwkaart moeten hebben.

Kortom: u zult m.i. een andere, nauwkeurigere, vraagstelling moeten hanteren.

Overigens heb ik er dan (ook) geen antwoorden op, maar dan kunt u wel nagaan hoeveel mensen een verzekering hebben, van welk type, al een (urnen)graf hebben gereserveerd, etc.

Denk daarbij ook aan de valkuilen. Als van een echtpaar de eerst overleden persoon in een eigen graf begraven is, ligt daarmee ook in ruim 95% van de gevallen vast dat de langstlevende (of diens asbus) daar ook begraven wordt. Ook al heeft iemand dan geen verzekering of testament e.d., toch zijn in feite al keuzes gemaakt en dingen geregeld.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >