Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Heb ik recht op een copie van de begravenispolis van mijn Broer die onderbewind staat, ik ben na de Mentor 2de contactpersoon van onze Broer


20 februari 2020

Vraag nummer: 60107

Mijn Broer staat onder bewind en heeft ook een Mentor, ik ben de 2de contact persoon van onze Broer, helaas wilt de Bewindvoerster mij geen kopie doen toekomen van mijn Broer zijn begrafenispolis zodat de kans bestaat dat ik, mocht mijn Broer onderverzekerd zijn ik dan een restschuld moet betalen als de kosten hoger uitvallen voor de begrafenis. Want verhaal halen bij me Broers, en Zusters zit er niet in, omdat we alle geen contact meer hebben . Vandaar mijn Vraag , heb ik recht als 2de contactpersoon zijnde recht op een kopie van zijn begrafenispolis want de bewindvoerster geef geen antwoord op mijn vraag

Antwoord:

Geachte heer,

Deze rubriek is bedoeld voor vragen over de wetgeving voor begraven en cremeren. Uw vraag echter gaat over bewind. Dat is een andere tak van sport. Net als wanneer u een longarts zou vragen om advies over een vlekje op uw voet. Daar hebben we niet echt verstand van.

Maar ik wil wel even met u meedenken.

Ik denk dat de bewindvoerder niet verplicht is om u een kopie te geven van de begrafenispolis van uw broer. Maar u zou in een e-mail wel kunnen vragen of er een polis is, of dat een natura- of pakketverzekering dan wel een kapitaalverzekering is die geld uitkeert. U kunt ook gewoon vragen "Wat is er geregeld als mijn broer overlijdt? Want ik zit dan met de gevolgen." Een bewindvoerder regelt de uitvaart niet; bewind stopt op het moment van overlijden.
Als de bewindvoerder weigert om een antwoord te geven, kunt u een klacht indienen bij de betreffende organisatie (sommige bewindvoerder zijn ergens in dienst; sommige zijn zelfstandig) of bij de rechtbank die toezicht houdt op bewind.

Echter, als de bewindvoerder vertelt dat er vandaag een verzekering is, wil dat niet zeggen dat er morgen ook nog een verzekering is. Ik heb wel vaker gehoord dat bewindvoerders uitvaartverzekeringen opzeggen. Ik vind dat onverstandig en eigenlijk schandalig, eerlijk gezegd. Want er is maar een ding wat in het leven zeker is en dat is dat iemand een keer komt te overlijden. Als een verzekering wordt opgezegd, worden anderen daarmee belast.
Dus al zou u vandaag een afschrift van een polis krijgen, dan hebt u nog geen zekerheid dat er een polis is op het moment dat uw broer overlijdt.

Wat kunt u doen?

U zou zelf een eenvoudige uitvaartverzekering voor uw boer kunnen afsluiten. Dan weet u in elk geval zeker dat er een verzekering is. Bij een bewindvoerder hebt u die zekerheid helaas niet.

Als uw broer overlijdt, moet u heel voorzichtig zijn om af te wegen of u wel of niet de uitvaart wilt regelen en ook zelf wilt betalen. Ik zou als ik u was geen opdracht voor het vervoer van uw broer naar een rouwcentrum geven, voordat u weet hoe het financieel zit. Althans, als u de kosten niet zelf wilt of kunt dragen.
Het kan ook zo zijn dat als uw broer een verzekering bij een uitvaartverzekeraar heeft, dat die verzekeraar de uitvaart regelt. Maar dat moet u dan wel weten.

Als niemand de uitvaart regelt, zal de gemeente het moeten doen. Maar dat kan een uitvaart zijn waar geen afscheidsdienst wordt gehouden en waar niemand bij aanwezig mag zijn. U moet zich afvragen of u dat wel wilt. Als de gemeente de uitvaart regelt, kan zij de kosten in rekening brengen bij de erfgenamen. Als uw broer geen echtgenoot of kinderen heeft, bent u erfgenaam. Eventueel samen met andere broers en zussen. Dan zit u dus toch met die kosten. Tenzij u formeel afstand doet van de erfenis via de rechtbank.

Zie in de subrubriek 'Kosten uitvaart' de vele tientallen vragen over de kosten van de uitvaart van een broer of zus.

Zie ook de vragen over de kosten voor broers, zussen of andere familieleden als de gemeente de uitvaart regelt, maar de kosten wil verhalen op erfgenamen. Deze vragen staan in de subrubriek 'Uitvaart door gemeente'.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >