Grensganger in Duitsland wil uitvaartverzekering in Nederland


19 februari 2007

Vraag nummer: 4645  (oude nummer: 8882)

Woon als grensganger direkt over de grens (2 km) met vrouw en 2 kinderen in Duitsland. Wil graag een nederlandse uitvaartverzekering en in Nederland begraven worden. Maar diverse uitvaartverzekeringen willen geen uitvaartverzekering afgeven aan ons, zoals Dela en Yarden.

Antwoord:

Geachte heer,

Waarschijnlijk heeft het niets te maken met willen, maar met kunnen, als een Nederlandse verzekeraar u niet wil verzekeren.
In Nederland heeft een verzekeraar een vergunning nodig om verzekeringen aan te kunnen bieden. Men moet aan wettelijke eisen voldoen en is onderworpen aan toezicht van De Nederlandsche Bank. We zitten immers niet te wachten op louche en hun-zaken-niet-op-orde hebbende maatschappijen, die op een bepaald moment hun verplichtingen niet kunnen of willen nakomen.

Ik vermoed dat men in Duitsland ook een vergunning nodig heeft om als verzekeraar te mogen opereren. Nederlandse verzekeraars hebben hoogstwaarschijnlijk geen Duitse vergunning. Dan maakt het niet uit of u 2 meter of 200 km over de grens woont, buitenland is buitenland.
Het heeft voor Nederlandse verzekeringsmaatschappijen waarschijnlijk ook geen nut om een dergelijke vergunning voor het buitenland aan te vragen. Men heeft er ook mee te maken dat polissen moeten voldoen aan de daar geleden wettelijke eisen, dat men in een heel ander rechtssysteem werkt, andere overeenkomsten, andere werkwijzen en regels voor incasso etc.

Ik denk echter dat het geen probleem is als u een buitenlandse verzekering zou nemen. Het is niet verboden dat men over de grens werkt als uitvaartverzorger. Het zal zeker geen probleem zijn als u een kapitaalverzekering afsluit; met het bij overlijden ter beschikking komende bedrag kan dan desgewenst een uitvaartverzorger in Nederland, of toch een Duitse onderneming, worden betaald.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.
Landelijk meldpunt overlijden
088 - 848 82 27
De hele nacht, Direct een dienstdoende uitvaartondernemer aan de lijn