Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Grafrechten betalen van polis?


4 augustus 2002

Vraag nummer: 859  (oude nummer: 1184)

Is het mogelijk dat de grafrechten direct door de begrafenisondernemer worden betaald van de begrafenispolis?
Ik bedoel tegelijk met het regelen van de uitvaart en tenzij er genoeg geld over blijft of moet je dit apart regelen?

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,
Soms is het inderdaad mogelijk dat grafrechten - al dan niet door tussenkomst van een begrafenisondernemer - worden betaald van een begrafenispolis.Er zijn echter vele soorten polissen en e.e.a. is geen automatisme.
Als er sprake is van een kapitaalverzekering, waarbij geld wordt uitgekeerd aan de nabestaanden, kan de uitkering voor van alles en nog wat worden bestemd. Dat kan bij wijze van spreken ook een nieuwe fiets of een vakantie zijn, in plaats van aan de begrafenis of een graf. Tenzij sprake is van een beding (op basis waarvan destijds fiscale aftrek mogelijk was), dat de uitkering uitsluitend aan kosten rond de begrafenis besteed moet worden.
Als sprake is van een naturaverzekering zijn er ook verschillende mogelijkheden. De verzekering keert dan geen geld uit aan de nabestaanden, maar biedt of betaalt diensten. Sommige verzekeringen betalen een graf in de woonplaats van de overledene, ongeacht de feitelijke kosten van dat graf. Andere verzekeringen stellen een bepaald bedrag voor het graf beschikbaar, bijvoorbeeld Fl. 1.000,- of Fl. 1.250,-; als het graf duurder is, moet men bijbetalen. Bij de feitelijke aankoop gaat het altijd om een graf van de goedkoopste categorie, dus een 1 plek in een algemeen graf voor de minimumtermijn. Wie een eigen graf wil hebben, waar de langstlevende echtgenoot ook bijbegraven wil worden, moet dan bijbetalen. Want een eigen graf is meestal flink wat duurder dan een algemeen graf.
Zie voor de kosten van een graf ook mijn antwoord op de vraag "Kosten voor een vergunning (en andere kosten van begraven" van 17 maart 2000.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >