Geen uitvaartverzekering; wie betaalt de uitvaart?


10 december 2015

Vraag nummer: 44515

Goedemiddag,

Mijn moeder heeft onlangs haar uitvaart verzekering afgekocht en is hierdoor nu niet meer verzekerd voor een uitvaart. Zij is zeer op zich zelf en heeft vrijwel geen contact met kinderen en familie.
Mijn vraag is: mocht zij te komen overlijden worden de kosten van de uitvaart dan verhaald bij de eerstegraads verwanten? Dus kinderen en zussen/broers. Wordt dit dan verdeeld over de verwanten zodat een ieder een deel betaald?

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Het ligt voor de hand dat een van de kinderen de uitvaart regelt en dat vooraf wordt afgesproken dat alle kinderen een gelijk deel betalen.
Als iemand volwassen kinderen heeft, ligt het niet in de rede dat de broers en zussen van de overledene mee regelen en betalen.

Als niemand de uitvaart wil regelen, doet de gemeente dat. De gemeente kan de kosten verhalen op de kinderen. Niet op broers en zussen van de overledene, als er kinderen zijn.

Als u een uitvaartondernemer inschakelt, bent u ook meteen aansprakelijk voor diens rekening. Zie het antwoord op de vraag 'Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart? in de lijst van Meest gestelde vragen. En de film:


Als u geen uitvaart wilt regelen, moet de gemeente het uiteindelijk doen. Maar de gemeente zal de kosten op u en eventuele andere kinderen verhalen. Daar bent u per saldo niet goedkoper mee uit.

In de subrubrieken 'Kosten uitvaart' en 'Uitvaart door gemeente' is uitvoerig(er) antwoord gegeven op ruim honderd vergelijkbare vragen met de elementen:
- wat als mijn vader, moeder of broer of zus overlijdt;
- en er (te) weinig geld voor de uitvaart is.
Ik ga die vragen allemaal niet herhalen, maar verwijs u er kort naar.

Zie ook: Zijn kinderen verplicht de uitvaart van hun ouders te betalen?


Ik adviseer familieleden om de uitvaart toch altijd zelf te regelen. Dan houdt men de kosten het best in de hand. Op deze site zijn diverse goedkope opties te vinden. Vaak kan men dan goedkoper uit zijn dan wanneer de gemeente de rekening presenteert.

Voor een bedrag van 1.000 tot 1.500,- euro is het mogelijk om een crematie of een begrafenis in een algemeen graf te regelen. Bijvoorbeeld voor een graf op een natuurbegraafplaats is geen grafmonument nodig, waardoor men relatief nog goedkoper uit is (www.natuurbegraafplaats.nl).
Een crematie (EUR 1.250,-) is vaak duurder dan een begrafenis in een algemeen graf (EUR 700,- tot 1.000,-). Ook kerkelijke begraafplaatsen zijn vaak goedkoop. Men kan ook begraven worden in een andere gemeente dan waar men woont.

Ga tijdig met een of meer uitvaartondernemers overleggen voor de mogelijkheden.
Via de site Uitvaartmarkt.nl kunt u vrijblijvend offertes van uitvaartondernemingen opvragen.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister
Ook als u geen verzekering hebt, is het verstandig dat vast te leggen. Scheelt later veel onnodig zoeken.

TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartmarkt.nl


TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Kunnen nabestaanden een uitvaart bijwonen die door de gemeente wordt geregeld?

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >
Landelijk meldpunt overlijden
088 - 848 82 27
De hele nacht, Direct een dienstdoende uitvaartondernemer aan de lijn