Geen uitvaartverzekering en toch betalen


30 maart 2007

Vraag nummer: 4728  (oude nummer: 9106)

de vader van mijn vriend is ernstig ziek en de kans is groot dat hij gaat overlijden, hij heeft geen uitvaartverzekering en mijn vraag is hoeveel bedragen de uitvaart kosten totaal en kan socialezaken iets voor de familie betekenen gezien het feit dat hij uitkering kreeg.

Antwoord:

Geachte mevrouw,

De gemiddelde kosten van een gemiddelde begrafenis of crematie liggen rond de 5.000,-. Maar als men tevoren tijd neemt om te bedenken wat men wil en wat niet, kunnen de kosten natuurlijk wel lager zijn.
Het klinkt misschien wat hard, maar het is verstandig om nu met uitvaartondernemers in de woonplaats van de vader van uw vriend contact op te nemen en de mogelijkheden te bespreken, ook juist om de kosten te beperken. Na het overlijden heeft alles haast, maar nu is er nog even tijd om dingen uit te zoeken en te bespreken. Ik zou als ik uw (schoon)familie was niet aarzelen om bij 2 of 3 bedrijven offertes te vragen en te vergelijken.

Sociale zaken kan niets voor de familie betekenen, als uw schoonvader een uitkering kreeg. De familie is zelf verantwoordelijk voor de uitvaart en de kosten ervan.
Alleen als de familie zelf niets doet, zal de gemeente de uitvaart regelen en betalen. Maar dat betekent dat men als familie niets meer te zeggen heeft; er hoeft zelfs geen rouwdienst gehouden te worden, de overledene hoeft niet opgebaard te worden, zodat men geen afscheid kan nemen. Men moet zich dat soort mogelijke consequenties vooraf realiseren. Bovendien heeft de gemeente wettelijk het recht op de door haar gemaakte kosten op de kinderen te verhalen. Of ze erfgenaam zijn, of ze de erfenis weigeren, of ze zelf weinig geld hebben etc., dat doet er allemaal niet toe. De kinderen moeten altijd de kosten dragen.
Daarom lijkt het mij verstandig om tijdig dingen te bekijken (dat doet u nu al, dus een compliment) en offertes te vragen.

Ik attendeer u op relevante vragen in de sub-rubrieken 'Kosten uitvaart' en 'Uitvaart door gemeente' in de rubriek 'Overige onderwerpen'.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >
Landelijk meldpunt overlijden
088 - 848 82 27
De hele nacht, Direct een dienstdoende uitvaartondernemer aan de lijn