Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Geen uitvaartverzekering, dan aftrekpost mogelijk voor ondernemer?


24 januari 2019

Vraag nummer: 57181

is hoorde laatst dat als een ondernemer - bijv een zzp-er - geen uitvaartverzekering heeft, hij jaarlijks een bedrag van 7000 of 8000 euro in mindering mag brengen van zijn winst, als "risicodekking voor overlijden". En dat hij dat jaarlijks zou mogen doen.
klopt dit? en zo ja, waar is hier informatie over te vinden

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Bij een overlijdensrisico­dekking gaat het niet zozeer om uitvaartkosten, als wel om iemands nabestaanden een bedrag uit te keren. Bijvoorbeeld om het wegvallen van een kostwinner deels financieel te compenseren.

Of kosten van dergelijke verzekeringen aftrekbaar zijn van de ondernemingswinst kan ik u niet zeggen. Deze rubriek gaat over de regels voor begraven en cremeren. En u hebt een fiscale ondernemersvraag. Uw accountant zou er een antwoord op moeten kunnen geven.

Het is natuurlijk ook mogelijk om uw vraag voor te leggen aan de Belastingdienst. Men geeft altijd de juiste informatie. Als je recht hebt op aftrek, zegt men dat ook gewoon.

Ik ben - als ondernemer - zelf ook nieuwsgierig geworden naar het antwoord op uw vraag en gaan zoeken. Ik zie op de sites van verschillende verzekeraars dat de premie voor een overlijdensrisicoverzekering niet aftrekbaar is. Ik kan er niets over vinden op de site van de Belastingdienst, terwijl daar wel van alles te vinden is over een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Mijn conclusie is dat de premies voor overlijdensrisicoverzekeringen en uitvaartverzekeringen niet aftrekbaar zijn, zowel zakelijk als privé.

Iets anders is dat u voor uw uitvaartkosten wel een bedrag in een verzekering of op een deposito kunt storten, dat in box 3 vrijgesteld is van de Inkomstenbelasting. Die vrijstelling is ongeveer 7.000,- euro. In 2017 was dat bedrag EUR 6.977,-, in 2018 EUR 7.033,- en in 2019 EUR 7.118,-. Een echtpaar of fiscale partners mogen dat bedrag verdubbelen.
Maar de inleg is niet fiscaal aftrekbaar.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE