Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Erfenis moeder verworpen vs restbedrag over uit uitvaartverzekering


26 oktober 2019

Vraag nummer: 59048

Beste Mr. van der Putten,

Mijn moeder is onlangs overleden en had een flink aantal schulden waardoor ik genoodzaakt was om de erfenis te verwerpen. Ze was echter wel goed verzekerd voor haar uitvaart. Ik heb haar uitvaart geregeld met de 2 verzekeringen die zij bij de DELA had. Nu is er bij beide verzekeringen een restbedrag over. Ik heb nu formulieren gekregen om in te vullen om het restbedrag eventueel naar mijn rekening te storten. In het ene formulier heeft men het over aanname als wettige erfgenaam. Dit ben ik echter niet en als ik dit wel invul ben ik m.i. de erfenis aan het aanvaarden.
In het andere formulier kan ik als begunstigde aanspraak maken op het restbedrag. Als ik als begunstigde dit bedrag aanvaard ben ik dan de erfenis aan het aanvaarden ? Alvast dank voor uw antwoord

Groet Dennis

Antwoord:

Geachte heer,

Als de ene verzekering een restbedrag uitkeert aan een of de wettige erfgenamen, zou u dat inderdaad niet (zo) moeten aanvaarden.
Als u in de andere verzekering de begunstigde bent, los van de kwalificatie 'erfgenaam', zie ik minder een probleem om dat bedrag te ontvangen.

Maar het is eigenlijk niet goed te beoordelen zonder de tekst van de polissen en de bijbehorende algemene voorwaarden te zien. Want het gaat niet om kwalificaties op een antwoordformulier, maar in de polis en in de voorwaarden.

Of het zinvol is om je erg voorzichtig op te stellen of niet, zou ik ook laten afhangen van de omvang en van de aard van de schulden. Als een bank nog enkele tienduizenden euro's tegoed heeft, is dat anders dan wanneer bij een internetwinkel nog een bedrag van een paar honderd euro open staat.

Het is natuurlijk zonde om niets met het restant van die verzekering te doen. Een optie zou kunnen zijn om het restbedrag te laten deponeren voor een verlenging van de huur van het graf of de urnennis van uw moeder. Bij voorbeeld de stichting Grafzorg Nederland heeft wel vaker restbedragen van verzekeringen, ook van DELA, in beheer genomen om grafrechten ter verlengen of om een deposito voor toekomstige uitvaartkosten van een nabestaande te vormen.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >