Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Doet Dela ook natuurbegraven?


27 augustus 2021

Vraag nummer: 63514

Ik betaal al 32 jaar premie voor in natura dus dat ben ik kwijt als ik kies voor in de natuur te willen worden begraven gaat Dela niet mee in andere wensen dan alleen crematies en gewone begraven.

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Ik denk niet dat DELA per definitie tegen natuurbegraven is. En ook niet dat u uw premie kwijt bent.

Volgens de Algemene voorwaarden van het DELA Uitvaartplan 4.0 kan de opdrachtgever van een begrafenis een begraafplaats uitkiezen in de woonplaats van de overledene. Dat kan dus ook een natuurbegraafplaats zijn.
Als er in de woonplaats geen begraafplaats is, dan kan men naar de dichtstbijzijnde gemeentelijke begraafplaats.

Het praktische probleem is, dat er niet veel natuurbegraafplaatsen zijn en dat het toeval is als een overledene in een dorp woont, waar zo'n begraafplaats ligt. Dit type begraafplaats ligt in de regel niet in een stad.

Ik denk dat DELA er in het algemeen niet happig op is om een graf op een natuurbegraafplaats te vergoeden, omdat de kosten op de meeste natuurbegraafplaatsen hoog zijn. Meestal worden graven uitgegeven voor onbepaalde tijd ('eeuwig') en dan zijn de graven navenant duur. Ook omdat het vaak slechts 1-persoons graven zijn. Voor een echtpaar moet men dubbele kosten maken.

Er zijn in Nederland ook enkele natuurbegraafplaatsen die 1 of 2-persoons graven uitgeven voor korte termijnen, 10 of 20 jaar. Die zijn goedkoop. De kosten van dergelijke graven op de natuurbegraafplaatsen in Venlo-Maasbree en in Sint Odiliënberg zijn lager dan de kosten van graven op een gemiddelde gemeentelijke begraafplaats. Zulke goedkope natuurgraven zal DELA ook wel willen vergoeden, denk ik.

DELA gaat bij het samenstellen van haar natura dienstenpakket uit van gemiddelde kosten en van een gebruikelijk graf voor 10 of 20 jaar op een gemiddelde begraafplaats. Het is niet onbegrijpelijk dat als mensen niet kiezen voor een graf voor 10 of 20 jaar maar voor een eeuwig graf (ongeacht of dat op een natuurbegraafplaats of een traditionele begraafplaats ligt), dat DELA niet zonder meer bereid is die kosten helemaal te vergoeden. Dat is niet redelijk ten opzichte van andere verzekerden, die dan hogere premies moeten betalen.

In alle gevallen zal DELA ook wel op (andere) natuurbegraafplaatsen willen begraven, maar dan zullen de kosten van de duurdere graven door de nabestaanden bijgelegd moeten worden.
Ook allerlei andere diensten van DELA zijn mogelijk, maar er zal soms aanvullend voor betaald moeten worden. Of er kan geruild worden met andere diensten, waar men geen gebruik van maakt. In goed overleg zijn er allerlei mogelijkheden.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Een uitvaart zoals u dat wilt, zonder compromisssen. Regel hier uw uw exclusieve begrafenis of crematie.

TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages – kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden.
Zoals: over natuurlijk begraven op de nieuwe natuurbegraafplaats in Midden-Limburg


Of over de aankoop en behoud van een graf voor eeuwig:

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >