Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Contractsduur uitvaartverzekering


18 november 2008

Vraag nummer: 5881  (oude nummer: 11746)

Geachte heer/mevrouw,

Ik kom er helaas achter dat mijn huidige uitvaartverzekering (Nivo) de eerste 2 jaar bij overlijden geen verzekerd kapitaal uitkeerd.

Vreemde voorwaarden maar ik ga er vanuit dat dit wettelijke is toegestaan??

Gezien bovenstaand verhaal wil ik graag van deze verzekering af en zie ik tot mijn grote verbazing dat de contractsduur 5 jaar is!

Is dit wettelijk toegestaan??

Ik wil graag goed verzekerd zijn en de enige oplossing (volgens Nivo) is om niet mijn premie te betalen dan wordt mijn polis vervolgens wegens wanbetaling beeindigd.
Dat betekent wel dat ik dit aan moet geven als ik mij opnieuw ergens anders wil gaan verzekeren en de kans op afgewezen te worden groot is.

Kortom, ik wil graag weten wat wettelijk is toegestaan aan contractsduur.

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Nederlands recht gaat uit van het beginsel van contractvrijheid. Dat betekent dat u en uw verzekeraar samen alles mogen afspreken wat u samen wilt, behalve als het bij wet uitdrukkelijk verboden is. Dan kunt u het nog wel afspreken, maar is het alleen ongeldig.

Het is inderdaad toegestaan om bij een uitvaartverzekering de voorwaarde af te spreken dat indien men binnen 2 jaar na het sluiten van de verzekering overlijdt, geen uitkering plaats vindt. En het is ook mogelijk om een minimum contractsduur af te spreken. In uw geval blijkbaar 5 jaar.

Blijkbaar bent u met een en ander niet gelukkig (dat zou ik in uw plaats ook niet zijn, maar dat terzijde). Wat kunt u doen?
Als deze voorwaarden duidelijk in de papieren stonden die u hebt getekend, kunt u er niets meer aan doen. Dan had u beter moeten lezen en eerder moeten nadenken.
Als deze voorwaarden echter pas boven tafel komen nadat u voor de verzekering getekend hebt, hoeft u ze niet te accepteren. Alle voorwaarden moeten op het moment van het aangaan van een overeenkomst bekend zijn of kunnen zijn (als mensen ze dan niet lezen, is dat hun eigen schuld).
U kunt een klacht indienen bij het bedrijf en de voorwaarden niet van toepassing laten verklaren. Of u kunt een klacht indienen bij het Klachteninstituut Financiƫle Dienstverlening (www.kifid.nl).

Dan het alternatief om de premie niet te betalen.
Ik zou niet weten, als u zich ergens anders zou willen verzekeren, waarom u geweigerd zou worden. U wilt alleen deze verzekering niet voortzetten, omdat de voorwaarden u niet bevallen. Dat lijkt mij geen misdrijf. En ook niet iets wat u op zou moeten geven. U kunt een alternatief zoeken op de site http://www.uitvaartverzekering.com/

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE