Boos over uitbetalen verzekering aan uitvaartondernemer


12 februari 2005

Vraag nummer: 3678  (oude nummer: 5594)

Vraag:
Mevrouw (de opdrachtgever) heeft getekend voor de uitvaart en hem gemachtigd om het geld van de verzekering direct te krijgen. Geld van verzekering I is nu gestort bij de uitvaartondernemer en geld van verzekering II komt nog. Mevrouw moet dan zelf nog circa 300 euro bijbetalen.
Mevrouw krijgt dus bericht van verzekering I dat het geld netjes gestort is bij de uitvaartondernemer. Ze belt daarop heel boos naar de uivaartondernemer en wenst per direct het geld op haar eigen rekening te ontvangen anders doet ze morgen aangifte bij de politie.

Vraag is nu:
moet de uitvaartondernemer dit geld terugstorten?

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Het lijkt me een simpele zaak. Als mevrouw inderdaad de uitvaartondernemer heeft gemachtigd om het geld rechtstreeks van de verzekering te ontvangen, kan zij nergens over klagen. Als zij de uitvaartondernemer niet heeft gemachtigd om de uitkering te ontvangen, mag de verzekering het bedrag niet aan de ondernemer uitkeren.
Als mevrouw een klacht heeft over waar de uitkering naar toe gaat, behoort zij die klacht in te dienen bij de verzekering en niet bij de uitvaartondernemer. Als de verzekeringsmaatschappij ten onrechte niet aan haar betaald heeft, maar aan een derde, blijft zij recht op de uitkering houden. Van de verzekeringsmaatschappij.

Aangifte doen bij de politie is onzin, het is een civielrechtelijke zaak, geen strafzaak.

De zuivere weg is dat mevrouw bij de verzekering geld claimt en dan zal de verzekering wel aangegeven aan wie zij uitbetaalt of uitbetaald heeft en waarom. Als dat niet klopt kan zij een klacht indienen bij en over de verzekeringsmaatschappij.

Als de uitvaartondernemer ten onrechte het bedrag heeft ontvangen, maar er anderzijds een rekening van mevrouw bij de ondernemer open staat, mag hij compenseren of verrekenen. Hij hoeft geen geld aan mevrouw te betalen, wat hij een dag later weer terug zou moeten krijgen.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Moet u op dit moment een uitvaart regelen?

JA NEE