Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Bloemen en eten van opdrachtgever betaald uit uitvaartverzekering; mag dat?


11 oktober 2022

Vraag nummer: 65568

Mijn vader is jl overleden. Degene die de uitvaart heeft geregeld heeft de bloemen besteld, echter niet met mijn naam erop en niet mij overlegd. Ik heb dus zelf kosten voor de bloemen gemaakt, en een bloemstuk laten maken. De avond na de uitvaart is deze persoon ook gezellig gaan uiteten met haar gezin. Wederom ik was weer niet uitgenodigd en was mij ook niets gevraagd. Echter nu heb ik een kopie van de uitvaartverzekering gekregen en hier staan de kosten van de bloemen op + het uit eten!!!
Er is ook nog geld van de uitvaartverzekering over en dat is terug gestort op pap zijn rekening. (dat geld plus wat over is moet dus door ons gedeeld worden, als alles afgewerkt is) Ik heb de erfenis beneficiair aanvaard, er is een testament. Maar hier in staat alleen in wie de uitvaart moet regelen en wie welke spullen krijgt.

Nu is mijn vraag: het geld van het eten en de bloemen kan ik daarvan van zeggen. Beide ben ik niet over ingelicht hier wil in mijn deel van hebben?? Ik heb immers zelf een bloemstuk laten maken, en was niet uitgenodigd voor het eten.

Hopelijk kunt u mij antwoord geven

Antwoord:

Geachte mevrouw,

De persoon die de uitvaart regelt als er een uitvaartverzekering is, heeft in principe de bevoegdheid om allerlei zaken te regelen en te bestellen, die binnen de uitkering van de verzekering vallen. Bloemen en een maaltijd vallen daar bij deze verzekering blijkbaar ook onder.

De opdrachtgever van de uitvaart hoeft niet voor elk onderdeel van de besteding van het verzekeringsgeld verantwoording af te leggen aan een familielid of een van de erfgenamen.
Dat werkt niet en dat loont niet.

Als u mee uit eten was gegaan, had dat misschien 50 euro gescheeld en als u mee had kunnen doen aan de gedeelde bloemengroet, had dat misschien ook 50 euro gescheeld in het restbedrag van de verzekering.

Maar zou het voor u gezellig zijn geweest als u mee uit eten was geweest? Ik denk dat dat helemaal niet fijn voor u zou zijn geweest.
Het is misschien niet chique van de persoon die de uitvaart regelde, om dit niet met u te overleggen. Maar van de andere kant heeft het misschien ook een ruzie voorkomen. Dat zou de uitvaart van uw vader geen goed hebben gedaan, denk ik.

Ik denk dat u zich niet moet laten kennen en dit moet laten lopen. Oplettende derden hebben kunnen zien dat u een eigen bloemstuk geregeld hebt. Uw vader zal dat waarschijnlijk zeer gewaardeerd hebben.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Nieuwe site voor mensen die zelf de regie over hun overlijden in handen willen hebben:
www.exit.nl. Met:
- documenten voor medische beslissingen: euthanasieverklaring, volmacht, behandelverbod etc.;
- uitvaartwensen vastleggen;
- een eenvoudige crematie regelen.

TIP
Een uitvaart zoals u dat wilt, zonder compromisssen. Regel hier uw uw exclusieve begrafenis of crematie.

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >