Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Begrafeniskosten (wat zit er in?)


1 augustus 2005

Vraag nummer: 3930  (oude nummer: 6313)

Graag zou ik willen weten wat "standaard" onder begrafeniskosten worden verstaan. Niet alle begrafenispolissen zijn hierover duidelijk.

Bas Lewerissa

Antwoord:

Geachte heer Lewerissa,

Er is geen standaard waarvan je kunt zeggen dat die altijd in de kosten van een begrafenispolis zitten. Er zijn wel kosten die in 95% of zelfs 99% van de gevallen tot de vergoeding behoren, zoals het afleggen/verzorgen van het lichaam en transport naar de begraafplaats of het crematorium. Maar zelfs bij die laatste kosten is er soms onderscheid tussen de dichtst bijzijnde, of die in de eigen gemeente, of binnen een bepaalde straal, bijvoorbeeld 25 of 50 km.
Ook zijn bepaalde soorten verzorging soms voor rekening van een ziekenhuis, als iemand daar overlijdt.

Maar lastig is ook dat niet alle polissen de zelfde SOORT verzekering zijn. Er zijn natura-verzekeringen die diensten leveren en geen geld. Er zijn sommen-verzekeringen die alleen geld uitkeren. En er zijn mengvormen die deels in natura iets doen en een stelpost hebben of een soort 'zakgeld' voor zaken/diensten naar keuze. Bijvoorbeeld dat je binnen een bepaald budget kunt kiezen tussen een extra volgauto, bloemen of een CD-opname van de uitvaartplechtigheid.
Eigenlijk is geen enkele uitvaartverzekering precies hetzelfde. Het zijn altijd verschillende soorten appels en peren en pruimen, waarbij een bepaalde appelsoort soms meer peren-smaak heeft dan de gemiddelde peer, met een uiterlijk dat neigt naar een pruim.

Er is bijna niets helemaal standaard. Ook de standaarden zoals verzorging en vervoer hebben varianten. Je ontkomt er daarom niet aan om altijd de polisvoorwaarden heel goed na te kijken. En ga er maar van uit: wat niet uitdrukkelijk genoemd wordt, zit er niet in.

En het is ook verstandig om de voorwaarden na te kijken vóórdat je met een handtekening de verzekering bekrachtigt. Ik merk dat veel mensen pas na 30 jaar de voorwaarden eens goed gaan lezen, als ze niet aan hun verwachtingen voldoen. Dat is (te) laat.

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE