Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Vervoer overleden kind van B naar NL


5 december 2016

Vraag nummer: 48505

Geachte Heer:
Een kindje van onze dochter is komen te overlijden in een hospitaal in België.
Mogen wij zelf het stoffelijk overschot vanuit België naar huis in Nederland vervoeren of wijkt de Belgische wetgeving af van de onze? Hebben we mogelijk ook nog te maken met gemeentelijke wetgeving (in Leuven) ?
Met dank voor uw reactie.

Antwoord:

Geachte heer,

Gecondoleerd.

De wetgeving inzake vervoer in België ken ik niet.
Ik weet alleen dat uw kleinkind in Nederland kan worden begraven of gecremeerd aan de hand van hetzelfde verlof dat er in België voor gegeven wordt. De ouders hoeven in Nederland niet nog eens naar de gemeente voor een Nederlands verlof tot begraven of cremeren, omdat het Belgische verlof hier ook geldig is.

In Nederland mag men een overledene zelf vervoeren. Als dat in België ook zo is, kan het hele vervoer met eigen middelen plaats vinden.
Ik neem aan dat men in het ziekenhuis in Leuven waar uw kleinkind is overleden de regels op dit vlak ook wel kent. Het zal niet het eerste kind zijn dat er overlijdt en men zal wel vaker de vraag krijgen of men het kind zelf kan vervoeren. Voor het 'Nederlandse deel' van de reis is het in elk geval geen probleem.

Ik verwacht niet dat er in Leuven lokale regelgeving voor het vervoer van een overledene is. Vroeger, tot 1991, was het in Nederland zo dat veel gemeenten wel regels voor het lokale vervoer naar de lokale begraafplaats kenden ('in een voertuig dat voor dit doel geschikt is'). Maar niet voor vervoer naar buiten de gemeente en zeker niet naar het buitenland. Het kan niet zo zijn dat als een overledene van bijvoorbeeld Ieper naar Groningen wordt vervoerd, dat 76 gemeenten onderweg dan allemaal eigen regels voor het vervoer kunnen stellen. Daar hoeft u geen rekening mee te houden.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Bijvoorbeeld: Is een uitvaartondernemer verplicht?

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >