Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Verklaring arts inzake vervoer in eigen auto van overleden baby


4 februari 2004

Vraag nummer: 2859  (oude nummer: 3951)

Vandaag heb ik een uitvaart geregeld van een baby van een half jaar. De ouders hebben het kind zelf vervoerd van ziekenhuis naar woonhuis. Geen probleem natuurlijk.

De behandeld arts heeft een verklaring geschreven waarin werd aangegeven dat de ouders het kind zelf wilden vervoeren en in die verklaring is geboorte en sterfdatum alsmede de namen van kind en ouders vermeld.
"Dit is een wettelijk gegeven" aldus het ziekenhuis.

Ik kan mij niet de tekst van het wetsartikel herinneren waarin dit staat vermeld. Is dit "interessant doen" van het personeel van het ZH of moet ik dit toch zien als een coulant gebaar voor het geval er bijv. een verkeerscontrole zou zijn. (Ik neig naar het laatste)

Antwoord:

Geachte heer,

Het is waarschijnlijk een uiting van een gevoel van onbehagen van het ziekenhuispersoneel. Het is waarschijnlijk ongebruikelijk en mensen die vaak denken in termen van protocollen, richtlijnen en standaarden voelen dan iets tussen hun schouderbladen schuren. "Kan dat wel?" denken ze.

Ja, dat kan. Er is geen enkele noodzaak of reden voor een verklaring van de behandelend arts omtrent het vervoer van een overledene. Ook bij een verkeerscontrole zou er geen probleem zijn. Het is niet verboden om met een overleden kind rond te rijden. En in geval van argwaan zou de politie ook met het ziekenhuis contact op kunnen nemen.

Maar in ieder geval is dit soort 'overbodige hulp' beter dan dat men gaat roepen dat dit niet kan of mag.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE