Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Verbod overledene per ambulance?


13 december 2009

Vraag nummer: 7135  (oude nummer: 14582)

Klopt het dat het verboden is om overledenen per ambulance te vervoeren?

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Volgens de Wet ambulancevervoer is een ambulance-auto een in het bijzonder voor het vervoer van zieken en ongevalsslachtoffers ingericht motorvoertuig. Dat is logisch. Daar zijn ze voor. Maar dat wil niet zeggen dat er ook niet anderen in vervoerd zouden mogen worden. Mag een gezonde arts of verpleger de zieke in de ambulance niet vergezellen? Moet een zieke of slachtoffer van een ongeval die tijdens de rit overlijdt terstond uit de ambulance worden gezet?

Ik kan me echter wel organisatorische en financiele bezwaren voorstellen bij het vervoer van overledenen per ambulance: ambulances zijn duur en er is maar een beperkt aantal van. Men wil ze natuurlijk wel gereed houden alleen voor die gevallen waarin ze nodig zijn. Bij een ernstig ongeval met veel slachtoffers wil je niet hebben dat een deel van je ambulances niet ingezet kan worden omdat ze goederen vervoeren, plezierritjes maken of overledenen vervoeren. Vervoer van een overledene in een ambulance is een ondoelmatig gebruik.
Vraag is dan ook wie de kosten van een rit van een overledene verzorgt. Een ziektekostenverzekeraar zal zeggen dat de overledene per definitie geen verzekerde meer is en de kosten niet willen vergoeden. Een uitvaartverzekeraar of een nabestaande zal bezwaar maken tegen een rekening voor transport omdat een rit van een ambulance veel duurder is dan een rit van een gewone rouwauto.
Dat zijn de praktische bezwaren tegen gebruik van een ambulance voor het vervoer van overledenen.

Wettelijk is er echter geen verbod om overledenen per ambulance te vervoeren. Stel dat iemand tijds de rit overlijdt; zou die dan onmiddellijk uit de ambulance verwijderd moeten worden? Nee.

Er is ook geen verbod om een overledene met om het even welk voertuig te vervoeren. Het kan per trein, paard en wagen, personenauto, aanhanger, fiets, moter, bakfiets, ambulance, brandweerauto, vliegtuig enz.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >