Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Uw antwoord op vraag 4206

2 januari 2006

Vraag nummer: 4206 (oude nummer: 7197)

Dag Mr. vander Putten. Mijn beste wensen voor 2006. Ik heb U dacht ik op een fout betrapt:

Er is geen enkele verplichting om een kist of iets dergelijks wat een lijk 'onzichtbaar' maakt, te gebruiken. Ook niet voor begraven of cremeren.

mr W.G.H.M. van der Putten

2 januari 2006

Tijdens opendagen op crematoria heb ik meestal gehoord en in Deventer zelf als informant verteld dat er bij crematie minimaal een laken en/of lijkwade verplicht was om het personeel niet een persoon te confronteren. Een omhulsel inschuiven zou minder belastend zijn dan een persoon in te schuiven. Wie heeft nou gelijk U of ik , of heeft U eindelijk , want normaal vergist U zich nooit , eens vergist !!!

Antwoord:

Geachte heer,

Allereerst de allerbeste wensen voor 2006. Ik hoop voor u op een voorspoedig en vooral gezond jaar.

En ja, u hebt gelijk. Zoals het daar staat is het fout. Ik heb het te slordig gezegd. Voor begraven en cremeren is wel een lijkomhulsel verplicht, vanwege de hygiƫne en om het personeel niet emotioneel te belasten met de aanblik van een overledene.
Wat ik bedoelde te zeggen is dat je daarin nog wel de contouren van de overledene mag zien. Die mag je altijd zien of kunnen herkennen. Daar zijn geen regels over. Ook als je een lijkwade gebruikt, hoeft die niet zo te zijn dat je niet kunt zien dat er een mens in zit. De mens hoeft niet als een soort mummie te worden ingepakt.
Ook een kist zou een glasplaat mogen bevatten; die mag je alleen niet mee begraven of cremeren.

Met vriendelijke groet en ik hoop dat u in 2006 de hele tijd zo wakker blijft!

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).

Print deze pagina

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder