Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Transport in Duitsland


26 november 2002

Vraag nummer: 1675  (oude nummer: 2041)

Thu Jan 17 21:02:19 2002

Onze begrafenisvereniging had laatst een begrafenis een eindje Duitsland in. We zijn er gewoon met de lijkauto naar toe gereden, maar ik kneep 'm onderweg wel een beetje want was niet zeker of we wel of niet een vergunning nodig hadden.
Het is nu gebeurd, Maar hadden we een vergunning nodig en van wie om in Duitsland met een Nederlandse lijkauto te rijden?

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,
Voor vervoer van een overledene in Duitsland is geen vergunning nodig. Ik las in het standaardwerk van Gaedke (mijn Duitse collega 'Wlb-uitlegger'), dat juist uitdrukkelijk was bepaald dat er geen vergunning nodig zou zijn.Wel heeft ieder land (u weet dat Duitsland formeel een federatie van aparte landen is) en iedere gemeente wel zijn eigen regels over vervoer, maar die zijn heel simpel en logisch: vervoer moet in een daartoe geƫigende auto, in een vochtdichte kist, niet in wagens waar ook etenswaren of mensen in worden vervoerd, de papieren die bij de overledene/kist horen moeten in de buurt zijn, een kist moet altijd een begeleider hebben zodat er geen verlaten kisten op parkeerplaatsen achterblijven, maar de chauffeur van de lijkauto geldt al als begeleider. Enfin, niet al te ingewikkeld dus.
Ook het vervoer naar Duitsland is geen probleem. Duitsland is geen partij in het Verdrag van Straatsburg. Over internationaal vervoer staat al het nodige in deze rubriek als vraag en antwoord. Er hoeven geen laissez-passer's mee. Een simpel briefje als bedoeld in artikel 11, lid 4, Besluit op de lijkbezorging is voldoende.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >