Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Repatriëring lichaam nog gevolgen door brexit

30 april 2020

Vraag nummer: 60633

Zijn de regels veranderd door de brexit ivm het overbrengen van een lichaam naar Nederland?

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

U bedoelt het overbrengen van een overledene vanuit het Verenigd Koninkrijk, denk ik.

Nee, er zijn geen regels veranderd door de Brexit en er zullen ook geen regels veranderen.

Voor het internationaal vervoer van overledenen van en naar het Verenigd Koninkrijk, bestaat geen verdrag. Niet alleen niet tussen het VK en Nederland, maar ook niet tussen het VK en de rest van Europa. Dat betekent niet dat geen transport mogelijk is. Het betekent dat er geen bijzondere eisen aan het transport gesteld worden vanuit de overheid. Het is dus eigenlijk alleen maar makkelijk.

Om een overledene vanuit Nederland naar Groot Brittannië te kunnen vervoeren, is alleen een eenvoudig briefje van de burgemeester nodig, waar in staat wie de overledene is en waar hij of zij naar toe gaat. Eenvoudiger kan bijna niet. Dat gaat niet veranderen. Als er de afgelopen 50 jaar geen behoefte was aan een verdrag over dit onderwerp, dan zal het waarschijnlijk de komende 50 jaar ook niet gebeuren. Er zijn nu belangrijkere zaken die aandacht vragen.

Ik weet niet wat de formaliteiten aan Britse zijde zijn om een overledene naar Nederland te vervoeren, maar ik verwacht dat ze vergelijkbaar eenvoudig zijn.
Maar ook al zouden de Britten opeens veel documenten willen opstellen; dat maakt voor ons niet uit. Iedere overledene kan naar Nederland vervoerd worden. Er worden nooit overledenen geweigerd.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages – kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden.
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Print deze pagina

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder