Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Overbrenging uit Duitsland

10 juli 2005

Vraag nummer: 3896 (oude nummer: 6191)

Wat moet er geregeld worden als men een overledene ophaald vanuit bijvoorbeeld Duitsland en men hier laat cremeren?

Antwoord:

Geachte heer,

De vraag is al enkele malen behandeld in de sub-rubrieken 'Buitenland' en 'Vervoer overledene'.

Men heeft bij een overbrenging uit Duitsland alleen een verlof van de 'Ortsbehörde' nodig. Dat is de verklaring als bedoeld in artikel 11, 4e lid, en artikel 14, 4e lid, van het Besluit op de lijkbezorging. Dat verlof is dus voldoende om in Nederland een verlof tot verbranding te krijgen.
Het kan zijn dat in andere Länder dan Nederksaksen en Noordrijnwestfalen andere autoriteiten een verlof afgeven.

Omdat Duitsland geen partij is in het Verdrag van Straatsburg is - wat Nederland betreft - geen lijkenpas als bedoeld in dat verdrag nodig.
Wellicht geeft men in Duitsland ook een lijkenpas als bedoeld in artikel 1 van de Overeenkomst van Berlijn af. Ook aande hand van dat document kan een verlof tot verbranding worden afgegeven door de Nederlandse ambtenaar van de burgerlijke stand (artikel 14, derde lid, Blb). Dat is dan dubbelop, maar baat het niet, schaadt het niet.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).

Print deze pagina

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder