Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Laissez-passer voldoende voor verlof tot begraving


12 maart 2004

Vraag nummer: 2974  (oude nummer: 4118)

Indien in Frankrijk een kindje doodgeboren is en vergezeld met een laissez-passer naar Nederland wordt vervoerd, wordt er dan automatisch een verlof tot begraving overlegd, of dient er eerst door een (huis-)arts of gemeentelijk lijkschouwer in Nederland een verklaring van overlijden te worden opgemaakt?

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Frankrijk is geen partij in de Overeenkomst van Straatsburg inzake internationaal vervoer van lijken. Wellicht is Frankrijk partij in de Ovreenkomst van Berlijn (dat weet ik niet) en dan moet waarschijnlijk het laissez-passer worden overgelegd aan de ambtenaar van de burgerlijke stand van de gemeente waar begraven moet worden. Aan de hand van het laissez-passer kan die ambtenaar een verlof tot begraving afgeven. Er is geen lijkschouwing door een arts of lijkschouwer nodig.

Als Frankrijk geen partij is in het Verdrag van Berlijn, dan is een papiertje van de gemeente van herkomst ("Dit is het stoffelijk overschot van kind X") voldoende om aan de gemeente van begraving in Nederland te geven. Ook het laissez-passer kan waarschijnlijk daartoe dienen.

In alle gevallen kan de ambtenaar een verlof tot begraving afgeven zonder lijkschouwing door een arts of gemeentelijk lijkschouwer.

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >