Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Kosten transporten in opdracht politie/justitie


1 september 2002

Vraag nummer: 991  (oude nummer: 1323)

Wed Jun 30 21:38:23 1999

Voor wiens rekening komen de kosten van het transport van een overleden die bijvoorbeeld bij suicide thuis moet worden vervoerd naar een ziekenhuis waar een schouwing zal plaatsvinden? In de meeste gevallen is dit een beslissing van politie/justitie en is zij formeel opdrachtgever en niet de familie. De familie kan wellicht een andere keuze hebben waar het lijk naar toe moet worden vervoerd alleen ontbreekt natuurlijk iedere juridische grond. En hieraan vastgekoppeld de kosten voor mortuariumgebruik in het ziekenhuis, het is immers geen opdracht van de familie.

Antwoord:

Geachte heer,

U vraagt voor wiens rekening de transportkosten van gemeentelijke/gerechtelijke lijkschouwing komen.
Ik moet u eerlijk zeggen dat ik het niet weet. Ik vermoed dat justitie ze voor haar rekening neemt. Ik leid dat af uit het feit dat ik er van particulieren of uitvaartondernemers nooit klachten over hoor en omdat ik van bedrijven die voor justitie dit soort transporten doet er ook nooit klachten over hoor dat mensen geen rekening zouden willen betalen. Ook trek ik de vergelijking dat de kosten van lijkschouwing soms door gemeenten bij particulieren worden verhaald. Dit is dan geregeld in een legesverordening. Maar transportkosten worden in die verordeningen nooit genoemd.

Alhoewel ik een beetje aanvoel dat u de andere kant op denkt, zou ik het persoonlijk niet gek vinden als dergelijke kosten wel voor rekening van de nabestaanden van de overledene zouden komen. Niemand vindt het gek dat als iemand overleden is en de dokter komt, dan de rekening van die dokter betaald wordt. In het tarief van een visite zitten ook de reiskosten van de dokter verwerkt.
In het geval van een onnatuurlijke dood moet de lijkschouw door een gemeentelijke lijkschouwer plaatsvinden, niet door een gewone arts. Het is in een vergelijking met het normale geval van een natuurlijke dood niet vreemd dat dan ook de dokterskosten en transportkosten (van de dokter of van het lichaam) betaald moeten worden.

U koppelt aan uw vraag nog een tweede vast, namelijk over mortuarium-gebruik in een ziekenhuis.
Omdat het een ander onderwerp is en ik weet dat vele professionele bezoekers van deze site dit een interessant onderwerp vinden, behandel ik hem apart, met een eigen kopje, in de subrubriek 'Mortuarium'.

mr W. van der Putten

2 juli 1999

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE