Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Kosten repatriering; erfgenaam wil niet betalen


20 april 2012

Vraag nummer: 28154

Geachte heer van der Putten,

Een man overlijdt in Frankrijk. Hij heeft geen dekking voor de repatriëring van het stoffelijk overschot. De erfgenaam geeft desondanks ons bedrijf een akkoord voor repatriëring en is op de hoogte van de kosten daarvan. Ons bedrijf heeft de erfgenaam een factuur gestuurd. Erfgenaam verklaart dat hij de kosten niet hoeft te betalen omdat hij de erfenis heeft verworpen. Klopt dit?

Met vriendelijke groet,

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Uw vraag ligt deels op het vlak van het erfrecht en deels is het gewoon huis-, tuin- en keukenrecht. Van erfrecht weet ik weinig, maar met huis, tuin- en keukenrecht kan ik wel uit de voeten.
Ik zou zeggen dat de erfgenaam gebonden is aan zijn akkoord voor de kosten van repatriëring, tenzij die erfgenaam een duidelijk en nadrukkelijk voorbehoud heeft gemaakt dat hij dit q.q. als erfgenaam doet, ten laste van de nalatenschap en dat nog onzeker is wat die nalatenschap inhoudt en of die verworpen wordt. Dan kan de andere partij afwegen of hij een risico wil lopen om deze opdracht te aanvaarden. Ik zou trouwens altijd adviseren om dat risico niet te lopen.

Ik trek voor dit geval een vergelijking met het geven van een opdracht aan een uitvaartondernemer voor de kosten van de uitvaart. De opdrachtgever is gebonden aan de overeenkomst en verplicht tot het betalen van de nota van de ondernemer, ook als hij eventueel de erfenis verwerpt. Of als de erfenis onvoldoende is.
Zie mijn vele antwoorden op vragen over wie verplicht is de uitvaart te betalen. De opdrachtgever ad 1 in het antwoord staat m.i. gelijk aan uw erfgenaam/opdrachtgever voor de repatriëring.

Zie ook vele andere vragen in de subrubriek Kosten uitvaart.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).

Zie over de drukte bij Mortuarium Schiphol:

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >