Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Kind op de schoot 2 (afdekken gezicht overledene)


3 juli 2013

Vraag nummer: 34986

Er zegt iemand op internet dat uw advies over kind op schoot onvolledig is omdat u er niet op wijst dat het gezicht van het kind onzichtbaar gemaakt moet worden.
Is dat zo?

Antwoord:

Geachte heer,

Nee, dat is niet zo. Er bestaat geen regel dat het gezicht van een overleden kind dat vervoerd wordt, niet zichtbaar moet worden gemaakt. Ik zou ook niet weten hoe. Doek er over heen? Ogen en mond afplakken met tape?
Een overledene is geen verdachte wiens identiteit met een balkje afgeschermt moet worden.

Er zijn geen regels dat een overledene - ongeacht de leeftijd - niet zichtbaar vervoerd mag worden. Er zijn wel regels voor het begraven of cremeren - dat moet in een kist of een ander omhulsel - maar niet voor het transport. Je kunt een overledene bij wijze van spreken gewoon op een passagiersplaats in een auto zetten; ik adviseer wel hem vast te gespen. Je kunt hem of haar ook in de achterbak van een auto vervoeren, alleen kun je dan rekenen op veel vragen als de politie toevallig een verkeerscontrole uitvoert. Het ziet er vreemd uit, maar als er dan al een verklaring van overlijden van een arts is, is er wettelijk niets onrechtmatigs aan de hand.

De opmerking over het afdekken van het gezicht doet me denken aan een eerdere vraag die ik ooit heb gehad, namelijk of een kist bij vervoer gesloten moet zijn. Die vraag werd toen gesteld omdat een (in Amsterdam wereldberoemde) man in een open kist op een vaartuig over de Amstel werd vervoerd naar de mooie begraafplaats Zorgvlied. Welnu, een kist hoefde en hoeft niet gesloten te zijn. Het stond destijds anders in een studiebundel van een uitvaartopleiding, maar die opleiding is niet voor niets gestaakt.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Bijvoorbeeld: mag iemand naakt in de kist?


TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >