Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Exportzending; waar vinden we de regels?


21 januari 2004

Vraag nummer: 2823  (oude nummer: 3833)

Geachte heer,
We zijn studenten en moeten een studie maken over een exportzending van een stoffelijk overschot. We hadden graag geweten waar u uw antwoorden op de vragen die hier gesteld kunnen worden, vandaan haalt...
Hopend op een gunstig antwoord, groeten wij u.
Alvast bedankt.
Nils Van Dessel

Antwoord:

Geachte heer Van Dessel,

U stelt de vraag via een Belgisch e-mail adres. Dan kan mijn antwoord niet volledig zijn, omdat ik de Belgische wetgeving niet ken.

Voor de regels inzake het 'exporteren' van een stoffelijk overschot moet je (voor de Nederlandse regels) kijken in het Besluit op de lijkbezorging en in het Verdrag van Straatsburg (dat voor een beperkt aantal Europese landen geldt).
Dit geldt althans voor verzending vanuit Nederland. De tekst van het Besluit op de lijkbezorging is op deze site Uitvaart.nl te vinden op de pagina Professioneel. Er komt in de nabije toekomst een nieuwe site www.uitvaartbranche.nl, waar hij waarschijnlijk ook op te vinden zal zijn. Maar nu nog niet.

België is ook gebonden aan het verdrag van Straatsburg inzake het vervoer van lijken. Voor het verzenden van lijken binnen de 3 Benelux-landen gelden echter eenvoudiger regels. Voor Nederland zijn die eenvoudige regels ook genoemd in het Besluit op de lijkbezorging.

Van feitelijk groot belang zijn de regels van luchtvaartmaatschappijen. Wetgeving (al dan niet in een verdrag) is één kant van de zaak, maar een vervoerder mag zelf ook zijn eigen voorwaarden voor vervoer hanteren. Omdat het meeste internationale transport per vliegtuig geschiedt, hebt u dus met luchtvaartmaatschappijen te maken. Hun voorwaarden ken ik niet, maar dat kunt u zelf bij hen opvragen.

Veel succes!

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >