Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Eisen grafkist tbv transportdoeleinden Turkije en Marokko


15 januari 2004

Vraag nummer: 2800  (oude nummer: 3780)

Beste Heer van der Putten,

Aan welke eisen mbt materiaalkeuze moet een grafkist voldoen die dient om de overledene te transporteren naar Turkije of Marokko?

Moet dit per definitie hout zijn met een zinken binnenkant? Of mag het ook bv kunststof zijn?

Is er ergens (zeer) gedetailleerde informatie te vinden over de van kracht zijnde voorschriften?

Met vriendelijke groet,

Mark Beaumont

Antwoord:

Geachte heer Beaumont,

Wat de Nederlandse wetgever betreft, zijn er geen eisen aan de materiaalkeuze voor een grafkist voor transport naar Marokko.
Voor wat betreft Turkije zijn wij gebonden aan het Verdrag van Straatsburg en daarin is een zinken (binnen)kist de norm; een ander ondoordringbaar zichzelf afbrekend materiaal mag echter ook. Dus een zichzelf afbrekende kunststof in plaats van zink mag ook. Over de buitenkant zegt het verdrag dat de kist van hout moet zijn. Er kan facultatief ook de eis van een luchtfilter worden gesteld, maar Nederland stelt die eis niet.

Dit zijn de hoofdlijnen, maar in detail zijn er meer eisen. Ik voel er echter niet voor om alle details over te typen. Dan moet u de tekst van het verdrag zelf maar lezen. Wat er voorts aan wettelijke eisen/informatie is over invoer en uitvoer van lichamen, is te vinden in het Besluit op de lijkbezorging.
De tekst van het Verdrag staat bij mijn weten niet op internet. Hij is wel te vinden in mijn bundel Wet op de lijkbezorging (editie Schuurman & Jordens) en het Thematisch Handboek Lijkbezorging (uitgave SDU/Vermande).

Feitelijk echter van belang is welke eisen luchtvaartmaatschappijen stellen. Die kunnen uiteraard afwijken van de wettelijke regels in een land. Dat Nederlang geen regels heeft voor de kist die naar Marokko gaat, moet Nederland weten, maar een luchtvaartmaatschappij zal zelf zeker wel bepaalde eisen stellen. Welke dat zijn, weet ik echter niet. Ik volg de wetgeving, maar niet de contractuele eisen van private ondernemingen in de wereld.

Daarnaast kan het land van invoer ook eigen eisen stellen aan een kist die uit het buitenland komt. Welke eisen Turkije stelt voor een kist uit Nederland is bekend: zinken binnenkist. Per slot hebben we een verdrag daarover.
Eventuele eisen van Marokko zijn mij niet bekend. Men kan die vraag natuurlijk ook altijd stellen aan een ambassade of consulaat.

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >